U trendu

Srbija regionalni lider u proizvodnji jabuka, proizvodjači očekaju nastup i na kineskom tržištu

Srbija je sa više od 28.000 hektara i prosečnom godišnjom proizvodnjom od 500.000 tona prva u regionu po proizvodnji jabuka.

Medjunarodna Konferencija Svetske asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (WAPA), koja je ovog avgusta prvi put održana u Beogradu, pokazatelj je da je Srbija svrstana i medju ozbiljne globalne proizvodjače, kazao je predsednik Asocijacije proizvodjača jabuka „Serbia Does Apples“ Gojko Zagorac.

„Mi smo prošle godine proizveli oko 530.000 tona, a izvoz je bio na nivou od oko 200.000 tona. Što se tiče proizvodnje jabuka mi smo definitivno lideri u regionu i kada je u pitanju količina jabuka koju proizvodimo i kada je u pitanju način i kvalitet jabuka koje dobijamo. Pre nekih 10-12 godina smo preuzeli nouhau tehnologiju, uglavnom iz Italije. Uvezli smo sertifikovan sadni materijal, napravili smo voćnjake, moderne zasade sa modernim sortimentom, sa svim potrebnim da se smanji rizik vezano za proizvodnju, kako bi dobili što bolji kvalitet jabuke. Napravili smo dosta ulo hladnajča, koje mogu te jabuke da skladište i do godinu dana.“

On ne veruje da će se u Srbiji u narednom periodu povećavati broj hektara pod jabukama, ali sigurno će biti zamene sortimenta kako bi se prilagodio zahtevima različitih tržišta. A poslednjih nekoliko godina srpske jabuke mogu se naći i u Velikoj Britaniji, na Bliskom i Dalekom istoku, Africi.

„Tržište Ruske Federacije će i dalje ostati primarno za srpsku jabuku kada su u pitanju brojke oko količinskog izvoza, medjutim ova druga tržišta definitivno su ono što mi želimo da nastavimo da razvijamo“, istakao je Zagorac.

Zahvaljujući državnim sporazumima otvorena su i tržišta Egipta, Indonezije, a proizvodjači sa nestrpljenjem čekaju i otvaranje tržišta Kine.

„Trenutno ne možemo da izvozimo jabuku, jer nemamo potpisane protokole i nememo uskladjene fitosanitarne sertifikate i ostalu dokumentaciju koja je potrebna. To je sigurno zanimljivo tržište za nas. U Evropi samo pet zemalja EU može da izvozi jabuku u Kinu, a mi se nadamo da ćemo uskoro dobiti taj protokol i ostale dokumente za izvoz što bi značilo našim proizvodjačima“, dodao je Zagorac.

Ove sezone iz Srbije jabuka je izvezena u 46 država, u avgustu je počela i prva ovogodišnja berba i to sorte gala, a plodovi raznovrsnog sortimenta braće se do novembra.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.