U trendu

Srbija u drugom kvartalu 2022. ostvarila rast od 4 odsto BDP

BEOGRAD – Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi sa kojom se ceo svet suočava, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

„Nakon što smo u prvom kvartalu ove godine ostvarili privredni rast od 4,4 odsto BDP-a, imamo rast i u drugom kvartalu“, napisao je Mali na svom Instagram profilu.

Istakao je da je „prema fleš proceni Republickog zavoda za statistiku, Srbija je u drugom kvartalu 2022. godine ostvarila privredni rast od 4 odsto BDP-a“.

Zaključio je da je Srbija daleko od recesije, za razliku od nekih drugih jačcih ekonomija.

Takođe, podsetio je da je javni dug u Srbiji daleko ispod kriterijuma koje predviđa sporazum iz Mastrihta, a da je stopa nezaposlenosti na nivou od pre pandemije i na kraju prvog kvartala iznosila 10,6 odsto.

Zahvaljujuci odgovornom vođenju javnih finansija, čak i u vreme svetske krize, poručuje Mali, Srbija ima dovoljno novca za najavljena dvocifrena povećanja penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade.

Dodao je da se konstantno radi na poboljšanju životnog standarda građana Srbije, kao i na unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju još boljih uslova za poslovanje.

„Sa ozbiljnom i odgovornom ekonomskom politikom nastavljamo i u narednom periodu, a naš glavni zadatak ostaje očuvanje mira i stabilnosti i borba za dalji ekonomski napredak“, napisao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar