U trendu

Srbija u EU organizaciji za racunarstvo visokih performansi

BEOGRAD – Srbija je postala je član evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) koja okuplja članice Evropske unije, evropske zemlje, kao i privatne partnere sa ciljem razvoja eko-sistema super-računarstva u Evropi, saopštila je danas Kancelarija za informacione tehnologije Vlade Srbije.

Ova inicijativa, koja je smeštena je u Luksemburgu, osnovana je 2018. godine od strane Evropske komisije i omogućava svojim članicama da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Evropa postala svetski lider u super-računarstvu.

Ovo podstiče naučnu izvrsnost Evrope i industrijsku snagu, podržava digitalnu transformaciju njene ekonomije, istovremeno osiguravajući njen tehnološki suverenitet.

Priključivanje Srbije ovako važnoj inicijativi omogućava našoj naučnoj i istraživačkoj zajednici, da pored već postojećih resursa Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, koja je smeštena u Državnom data centru u Kragujevcu, koristi i resurse ove organizacije, kao i da učestvuje u novim projektima sa ciljem daljeg razvoja veštačke inteligencije i super-računarstva, navedenlo je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar