U trendu

Srbija uzima zajam od 8,4 milijarde dinara za obilaznicu oko Kragujevca

Srbija planira da uzme dugoročni investicioni kredit u iznosu od 8,4 milijarde dinara (oko 71,4 miliona evra) kod NLB Komercijalne banke za finansiranje izgradnje obilaznice oko Kragujevca, saznaje se iz predloga zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru.

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o zaduživanju države kod NLB Komercijalne banke za potrebe finansiranja projekta izgradnje obilaznice oko Kragujevca.

Zaduživanje se obavlja na osnovu ugovora o dugoročnom investicionom kreditu između Republike Srbije i NLB Komercijalne banke koji je potpisan u Beogradu 22. septembra ove godine.

Srbija se, kako se navodi u predlogu zakona, obavezuje da plaća kamatu na sredstva kredita po nominalnoj kamatnoj stopi koja iznosi tromesečni BELIBOR plus 3,10 odsto na godišnjem nivou.

Vlada Srbije je za strateškog partnera na izgradnji severne obilazice oko Kragujevca izabrala konzorcijum koji čine Srbijaautoput i Euro Motus, piše Nova ekonoimija.

Prethodno je, krajem februara 2022, za strateškog partnera na ovom istom projektu izabrala konzorcijum Srbijaautoput, Integral inženjering Laktaši (ogranak Integral Inženjering Niš), MHM projekt (Novi Sad), Institut za puteve, DB Inženjering.

Međutim, početkom aprila ove godine je doneta odluka o prestanku važenja odluke kojom je taj konzorcijum izabran za strateškog partnera.

Severna obilaznica oko Kragujevca planira se kao saobraćajnica dužine od oko 22,2 kilometatra, koja prelazi preko naselja Cvetojevac, Novi Milanovac, Opornica, Poskurice, Divostin, pisalo je u tehničkim podacima u okviru javnog poziva za strateškog partnera.

Severna obilaznica planiranom trasom povezuje najznačajnije ulazno izlazne pravce: državne puteve Batočina-Kragujevac-Kraljevo, Kragujevac-Topola, Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku.

Izmenama budžeta za 2023, u ovoj godini je za obilaznicu oko Kragujevca planirano izdvajanje od oko 1,1 milijardi dinara, što je za milijardu više od iznosa od jednog miliona koji je planiran prvobitnim budžetom, podsetila je Nova ekonomija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar