U trendu

Srbija za dva meseca izvezla 12.000 tona malina

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline i da dominira u kvalitetu tog voća.

On je nakon sastanka s hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju,

Nedimović je naveo da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj“, naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti izmedju njih i proizvodjača.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

„Želimo da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire – da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama“, rekao je Nedimović.

On je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je sjenički sir primer za to.

„Što više imamo proizvodjača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu“, naveo je Nedimović.

On je podsetio da resorno Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija.

„Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto“, rekao je Nedimović. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.