U trendu

Srbiji fale vozaci, GIZ obucava za ovo deficitarno zanimanje

BEOGRAD – Transportnoj industriji Srbije prema procenama predstavnika poslodavaca nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, a Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) je sa transportnim preduzećima organizovala program obuke za ovo deficitarno zanimanje, saopšteno je iz GIZ-a.

Navodi se da je u toku 2021. godine, zahvaljujući između ostalog i ovom programu obuka „Od početnika do profesionalnog vozača“ broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom povećan za 238.

Prema rečima generalnog direktora Srbijatransporta Gorana Aleksića, iako su zarade za ovo deficitarno zanimanje značajno povećane, jedna od prepreka za one koji žele da se njime bave, su strogi uslovi licenciranja kao i visoka cena obuke.
U saopštenju GIZ-a se navodi da otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovali su se stručni predavači, registrovali CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku.

Vođa globalnih programa „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“ u Srbiji i rukovodilac DIMAK centra Marija Bogdanović je istakla da činjenica da je bilo 500 prijavljenih kandidata ukazuje na veliku zainteresovanost nezaposlenih, pogotovo ugroženih grupa da pomoću ove deficitarne profesije unaprede svoj socijalni status i formalno zaposlenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar