U trendu

Srbiji nedostaje bolja saradnja IT sektora i privrede

BEOGRAD – FEFA fakultet obeležio je danas 19 godina od osnivanja panelom „Novi biznis modeli na novim tržištima“, na kome su učestvovali predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić, predsednica Upravnog odbora „Serbian Games Ašociation“ Marija Ilić i Kristijan Ketels sa Harvard biznis škole.

Na početku panela dekan FEFA fakulteta Milan Nedeljković ocenio je da je to vodeća privatna poslovna škola u regionu, koja je veoma preduzetnički opredeljena i zato sarađuje s privredom i funkcionaolnu nastavu koja je korisna studentima.

Drakulić je rekao da srpski privrednici mogu da naprava novih pet do šest milijardi evra investicija, ali smatra nisu zaštićeni kao strani investitori, koji iza sebe imaju svoje ambasade, a i rade u neizvesnom okruženju.

„Živimo u nesigurnom okruženu, jer ne možemo da predvidimo šta će da se dešava na tržištu. Kažu nam ‘nećete imati sirovine’ ili da će struja da poskupi 100 odsto. Ako Srbija ne formira vladu eksperata, opet ćemo da se vratimo unazad nekoliko godina“, smatra Drakulić.

Ilićeva je rekla da gejming i IT sektor rade „u balonu“, prepuštene sebi i sve što je napravila, napravila je bez pomoći države koja nije ni potrebna.

„Srpska gejming asocijacija je ostvarila izmejdu 125 i 150 miliona evra, bez prošlogodišnjih akvizicija. Sami se organizuejmo i edukujemo ljude za neka nova zanimanja uz pomoć ustanova kao što je FEFA. Nismo navikli da se žalimo, radimo sa tim što imamo“, istakla je Ilićeva.

Naglasila je da Srbija ima jako talentovane i kvalitetne ljude koji su spremni da se prilagođavaju načinu funkcionisanja industrije video igara.

Dodala je da, prema istraživanju kojim raspolaže, 90 odsto startapa želi saradnju sa velikim tradicionalnim komapnijama, ali da je samo 15 odsto ovih kompanija spremno na takvu saradnju.

Drakulić je pozvao startape da sa svojim idejama priđu srpskim kompanijama i naglasio da velike firme kao što su Delta i MK grupa imaju fondove za finansirranja takvih projekata.

On je konstatovao da je teško zadržati zaposlene u firmama u unutrašnjosti Srbije, jer će oni radije da rade za 700 evra u Beogradu, nego da ode na 150 kilometara dalje autoputem i da rade za 1.500 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar