najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evroazijska ekonomska unija počinje pregovore sa Srbijom

Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije (EEU) doneo je odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat biti zajednička zona slobodne trgovine za sve zemlje Unije i te balkanske zemlje, izjavila je novinarima ministarka za trgovinu EEU, Veronika Nikišina.

Nikišina je objasnila da danas samo tri zemlje Unije imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to su Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju, preneo je Sputnjik.

Sličan preferencijalni režim između Srbije i Jermenije i Kirgizije nije ustanovljen, tako da bilateralna trgovina robom između tih zemalja deluje po povlašćenom režimu. Na primer, primenjuje se ista stopa carine koja je ustanovljena i za druge partnere u STO.

U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta, a ruski predsednik Vladimir Putin i njegove kolege iz Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije.

Učesnike Unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom.

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je najavio da bi učesnici skupa trebalo da daju “zeleno svetlo” za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Nestor iz Zemuna

    Ovo je izuzetno dobra vest. To je društvo kome treba da stremimo i koje nam daje garancije za budućnost. Vučiću, mani se Evropske unije! Idemo sa budućim vladarima sveta Kinom i Rusijom!!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike