U trendu

Srbiju posetili predstavnici medija Južnoafričke republike

BEOGRAD – Turistička organizacija Srbije je, na inicijativu naše ambasade u Južnoafričkoj Republici, ugostila televizijsku ekipu novootvorenog kanala CR8 iz Pretorije, kako bi se upoznali sa tradicionalnim običajima, istorijom i kulturom koje nudi naša zemlja, saopšteno je iz TOS-a.

Ovom prilikom ekipa televizije iz južne Afrike čija je programska šema posvećena modi, inovativnom dizajnu, filmovima, muzičkim događajima i ostalim oblicima kreativnog izražavanja posetila je prestonicu Srbije, evropsku prestonicu kulture za 2022. Novi Sad i Oplenac.

U okviru predstavljanja kulturno-istorijskog nasleđa naše zemlje, gosti su obišli nekoliko muzeja sa stalnim i trenutno aktuelnim postavkama, uključujuć i Etnografski muzej. Zepter, Narodni muzej, kao i nedavno otvorenu izložbu Vladimira Veličkovića u Muzeju savremene umetnosti.

Takođe, gosti su bili na ’“Kafi kod Knjeginje Ljubice“, odnosno imali priliku da uživaju i snime monodramu koja je u ponudi za sve posetioce Konaka
knjeginje Ljubice.

U saradnji sa Etnomrežom Srbije organizovana je radionica veza, pustovanja i ikonopisa, kako bi se novinari iz Afrike upoznali sa zanatima koji su od davnina deo naše tradicije.

Saopšteno jeda su imali priliku da intervjuišu srpske modne kreatore, dizajnere i slikare Nenada Radujevića, Draganu Ognjenović, Jelenu Kalinić, Nevenu Ivanović, Lidiju Jovanović i slikarku Sandu Ristovski.

Predstavljanje Srbije kroz spoj modernog i tradicionalnog uključio je i obilaske Beograda na vodi, Skadarlije, Ade Ciganlije, Beogradske i Petrovaradinske tvrđave, Hrama Sv. Save, crkve Svetog Đorđa na Oplencu, Kalenić pijace, vinarija u Sremskim Karlovcima i Topoli.

Od moderne kulture prikazana im je street art umetnost, arhitektura gradova i stil života kroz gastronomiju i hedonizam.

„Srbija je veličanstvena. Jedva čekamo da se vratimo. Zaljubljivali smo se 15 puta dnevno – u hranu, u dizajn, u arhitekturu…“, istakli su predstavnici televizije CR8.

Televiziju CR8 iz Pretorije prati 39 miliona gledalaca, preko Roku TV, najpopularnijeg u Sjedinjenim američkim državama, kao i Amazon Fire TV, koji je posebno popularan u Severnoj Americi i Velikoj Britaniji.

Ovo je prvi put da je TOS imao priliku da ugosti predstavnike medija Južnoafričke Republike, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.