U trendu

Srpska hrana na sajmu u Moskvi od 17. do 20. septembra

BEOGRAD – Srpske kompanije iz prehrambenog sektora će na Međunarodnom sajmu prehrane „WorldFood 2018“ u Moskvi, koji se održava od 17. do 20. septembra, predstavititi proizvodni i izvozni potencijal.

Predstavljanje proizvodnih programa 13 srpskih kompanija iz oblasti proizvodnje i prerade voća i povrća, žitarica, mesne industrije i dijetetskih suplemenata, organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, navodi se u saopštenju PKS.

Učešće srpskih kompanija već je privuklo pažnju eksperata vodećih ruskih trgovinskih lanaca (H5, Magnit, Diksi, Magnolija) i distributera prehrambenih proizvoda, koji su unapred potvrdili posetu i odredili termin susreta sa predstavnicima srpskih kompanija na nacionalnom štandu Srbije.

U okviru nacionalnog štanda Srbije izlažu: Jugprom Leskovac, Agroprom Gornji Tavankut, Miraks Agrar Beograd, C hiric h Agro Titel, PIK Južni Banat Bela Crkva, Flora Internacional Bečej, Geneza Kanjiža, Fidelinka Skrob Subotica, Euro Frigo Požega, ITN Grupa Beograd, Zlatiborac Mačkat, Stojanović Farm Novi Sad, PDM Agro Fruit Pudarci.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode potencijalnim potrošačima i omoguće plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u Rusiji, regionu Zajednice nezavisnih država i šire, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i rastu ukupnog izvoza srpske privrede, poručuju iz PKS.

Sajam „World Food Moscow“ jedan je od vodećih međunarodnih sajmova u oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Postoji 27 godina i održava se na preko 56.000 metara kvadratnih u okviru sajamskog izložbenog prostora „Ekspocentar“.

U 2017. godini, sajam je posetilo oko 30.000 hiljada posetilaca iz 90 zemalja koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.516 izlagača iz 62 zemlje sveta.

Trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini 2018. godine beleži pozitivna kretanja. Izvoz u Rusku Federaciju vredeo je 546,6 miliona dolara, što je 16,17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Rusija je treći trgovinski partner Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.