U trendu

Srpska kompanija prodavaće tehnologiju hemijske industrije u Egipat

BEOGRAD – Srpska kompanija Sigma i egipatske kompanije HYaša Group, potpisale su danas u Beogradu Protokol o prenosu tehnologije u oblasti hemijske industrije.

Iz PKS kažu da će srpska kompanija plasirati na arapsko tržiste proizvodnju dezinfekcionih sredstava što će biti značajan doprinos i za kompanije, ali privredu dve zemlje.

Protokol su u Privrednoj komori Srbije potpisali su vlasnik i direktor „Sigma Crvenka“ Dragan Kapičić i Hoda Galal Jasa, predsednica i izvršna direktorka HYaša Group, u čijem se vlasništvu nalaze obe egipatske kompanije.

Direktora Sektora za internacionalizaciju PKS-a Mihailo Vesovića je rekao da je ovaj sporazum rezultat rada PKS i egipatskih poslovnih asocijacija, kao i saradnje predsednika dve države.

„Ovo je rezultat povećanja poverenja i otvaranja nekih novih mogućnosti. Naša kompanija će prodavati tehnologiju, ovo nije trgovinski sporazum već dublji ekonomski sporazum između dve kompanije“, rekao je Vesović.

Sekretar Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović, rekao je da dogovor da Sigma da opremu i tehnologiju, a dve povezane egipatske firme logistiku u proizvodnji i distribuciju dezinfekcionih sredstava na teritoriji Egipta.

„Egipatska kompanija će dalje plasirati gotove proizvode, kao i tehnologiju ostalim afričkim zemljama“, istakao je Stevanović.

Dodao je da je u pitanju je višemilionska zajednička investicija.

Direktorka egipatske kompanije, Hoda Galal Jasa, rekla je da je glavni parametar za saradnju bio kvalitet, te da će se saradnja proširiti na ceo arapski svet.

Ocenila je da dve kompanije dele iste stavove kada je u pitanju očuvanje ljudskog zdravlja i zdrave životne sredine.

Ambasador Egipta Nasel Salah izrazio je zadovoljstvo što Srbija i Egipat ostvaruju partnerstva i produbljuju ekonomske odnose.

Istakao je da je uveren da će do kraja 2023.
godine biti završen Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Domaća kompanija „Sigma“ je vlasnik tehnologije „Hlorogen“, poseduje C znak za opremu, i jedini u zemlji imaju EU sertifikat da je njihovo sredstvo učinkovito na virus Sars-CoV-2, izazivača kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar