U trendu

Srpska počinje gradnju 90 kilometara auto-puta u 2022.

BANJALUKA – Direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić izjavio je da bi u toku 2022. godine trebalo da počne izgradnja skoro 90 kilometara auto-puta u Srpskoj.

Trenutno su aktivna gradilišta na dve dionice auto-puta na Koridoru 5C, od kojih će na proleće biti završena prva – od petlje Tovira do Kostajnice, čija je gradnja počela pre dve i po godine, rekao je Topić u razgovoru za agenciju Srna.

„To je deonica duga 5,5 kilometara, koja uključuje i veliku petlju Tovira…Zadovoljni smo dinamikom i kvalitetom radova, asfalt je položen na celoj dužini trase, ostao je samo završni treći, takozvani habajući sloj, koji ćemo raditi na proleće“, dodao je.

Topić je podsetio da su pre mesec dana zvanično počeli radovi na drugoj deonici Koridora, od Kostajnice do Putnikovog Brda, na entitetskoj granici, što predstavlja takozvanu obilaznicu oko Doboja.

„To je novih 5,5 kilometara. Deonica je interesantna jer imamo mnogo veće objekte, pa je samim tim gradnja skuplja. Tu prvenstveno mislim na još jedan veliki most preko Bosne, zatim dva kilometra veoma dubokog zaseka, gde će biti potrebno da se urade potporne konstrukcije, kao i dva tunela, ukupne dužine preko dva kilometra“, objasnio je.

Naveo je da će ta deonica u građevinskom smislu biti poseban izazov za „Autoputeve“, jer prvi put ulaze u brdovite krajeve za razliku od dosadašnje ravničarske trase.

„Tunel koji gradimo na Putnikovom Brdu ulazi u teritoriju Federacije BiH 200 metara, tako da u gradnji tog dela moramo tesno da sarađujemo sa kolegama iz „Autocesta FBiH“. Oni su bili uključeni i u izbor našeg izvođača radova, jer deo posla na njihovoj teritoriji oni moraju da plate, obezbede eksproprijaciju i građevinsku dozvolu“, napomenuo je Topić.

Govoreći o deonici auto-puta od Rače do Bijeljine, istakao je da je raspisan javni poziv za izgradnju deonice duge 20 kilometara, koja bi delom trebalo da se finansira sredstvima Vlade Srbije od 100 miliona evra.

Topić je dodao da u povezivanju sa Srbijom ostaje još deonica Brčko-Bijeljina, 17 kilometara kroz Republiku Srpsku i 30 kilometara kroz Brčko distrikt, gde još nema nikakvog dogovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.