U trendu

Srpske i albanske kompanije se sve više udružuju

TIRANA – Kompanije iz Srbije i Albanije sve češće se udružuju i gotovo svakog meseca otvaraju zajednička preduzeća kako bi investirali u obe države.

„Za razliku od klasičnih stranih direktnih investicija iz Zapadne Evrope, radi se o zajedničkim poslovima. Srpski i albanski biznismeni prave zajedničke ‘džoint ventčr’ (joint venture) firme i investiraju u određeni sektor, ili se radi o kupovini kompanija koje su iz tog sektora, kako bi proširili svoj biznis“, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je, nakon današnjeg sastanka s predsednikom Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija Isufom Ferom u Tirani, rekao da raste nivo investicija iz Albanije u Srbiju, ali i iz Srbije u Albaniju, gde trenutno posluje tridesetak srpskih kompanija.

On je naveo da se skoro svakog meseca udružuju firme iz dve države kako bi zajedničkim investiranjem osnažili ekonomsku saradnju dve zemlje i zaposlili sve više ljudi.

Podseća da se od kada je osnovana srpsko-albanska komora u Tirani beleži značajniji rast trgovinske razmene između dve zemlje, i napominje da od svih zemalja sa kojima Srbija trguje u svetu, u 2017. godini sa Albanijom je zabeležen najveći rast u ukupnom obimu trgovine.

„To govori da ovde prostor postoji, tržište postoji. Ne raste samo naš izvoz u Albaniju, već i izvoz albanskih proizvođača u Srbiju. Ono što je bito jeste da smo za godinu i po dana doživeli jedan drugi vid saradnje, to je osnivanje zajedničkih kompanija i ulaganje iz Albanije u Srbiju i obratno”, rekao je Čadež.

Kao ilustraciju sve bolje saradnje privrednika dve zemlje, podsetio je da je jedna od najvećih srpskih logističkih grupacija, kompanija Nelt, kupila jednu veliku kompaniju u Albaniji, praveći tako jedinstvenu logističku mrežu u regionu.

Takođe, i biznismeni iz Albanije, kaže, kupuju srpska preduzeća.

“Ne postoji praktično ni jedna nedelja da se neko preduzeće ne javi srpsko-albanskoj komori, da ih komora poveže i nađe im partnere”, rekao je predsednik PKS.

Komora u Tirani trenutno ima oko 200 članica, a trenutno u saradnji s Privrednom komorom Srbije priprema nastup srpskih i albanskih preduzeća na najvećem sajmu privrede u Albaniji krajem novembra.

Isuf Fera, predsednik Trgovinsko-industrijske Komore Albanija-Srbija u Tirani, kaže za Tanjug da je na sastanku sa Čadežom napravljen presek dosadašnjeg rada Komore i da su dogovoreni planovi za narednu godinu i predstojeći sajam privrede u Tirani.
“Na albanskom trzištu ima oko 30 srpskih kompanija koje rade uglavnom u oblasti agrobiznisa ali i turizma”, navodi Fera.

Kako bi se povećao broj srpskih preduzeća u Albaniji ali i obratno, napominje, potrebno je da se intenzivira saradnja komora dve zemje ali i da se saradnja dve vlade podigne na viši nivo.

Podaci kažu da ukupna robna razmena između Srbije i Albanije raste, i u ovoj godini prema poslednjim podacima, dostigla je oko 84,3 miliona evra, što je za 7,5 odsto višse nego u istom periodu prošle godine.

Beleži se i rast srpskih preduzeća koja posluju sa Albanijom, pa je tako 2015. bilo 721 firme koja trguje sa ovom zemljom, dok je prošle godine ta cifra došla do 915 preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar