U trendu

Srpske zakonske regulative u rudarstvu usklađene sa EU

BEOGRAD – Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima u Srbiji tehnički je izmenjen, ali suštinski je to novi Zakon koji je doveo pravni okvir u ovom domenu do internacionalnog standarda, rekao je advokat Milan Parivodić na današnjem penelu održanom u okviru 11. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima.

Poslednja diskusija ove internacionalne manifestacije održane u Beogradu, bila je na temu novog srpskog Zakona o rudarstvu, kako bi se predstavile zakonske regulative koje će rudarstvo i ekologiju u našoj zemlji podići na viši nivo.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima stupio je na snagu 30. aprila, a najznačajnije izmene se odnose na usklađivanje sa zakonskom regulativom iz oblasti zaštite životne sredine i uvođenje e-poslovanja u ovoj grani privrede.

Parivodić je objasnio da je Zakonom previđeno da se razvrstavanje resursa i rezervi mineralnih sirovina vrši u skladu sa aktuelnom verzijom Panevropskog kodeksa za izveštavanje rezultata istraživanja mineralnih resursa i rezervi.

Tehničke stvari koje su poboljšane i unapređene Novim zakonom predstavio je direktor kompanije „Terragold & co“ Dragan Milošević.

On je objasnio da se prva grupa poboljšanja u Zakonu odnosi na proceduru dobijanja radnih odobrenja koje izdaje resorno ministarstvo i na plan uvođenja elekronskog sistema podnošenja zahteva za odobrenje geoloških istraživanja i radove.

Takođe je naveo da su novine i osnivanje Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, proces izdavanja licenci za određene aktivnosti u domenu geologije i rudarstva, kao i definisanje uslova za kompetentna lica koja treba da imaju pravo i odgovornosti za izveštavanje o mineralnim resursima i rezervama po standardima EU.

Milošević se osvrnuo i na Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2015. godine, te prokomentarisao najnovije Izmene Zakona koje su planirane za narednu godinu, koje je danas najavio pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović.

„Zakon iz 2015. je bio dobar i privukao dosta investicija, a izmenama koje su usvjene ove godine Zakon je poboljšan, te bi trebalo da budemo oprezni i mi kao rudarsko geološke kompanije i država koja ne bi trebalo da ima tako česte intervencije na ovu temu, jer česta promena zakona izaziva neku vrstu anksioznosti kod investitora“, ocenio je Milošević.

Na panelu je bilo reči i o usklađenosti sa evropskim zakonima o rudarstvu i sprovođenju strategija za postizanje standarda EU, a profesor sa koledža iz Londona Bernhard Majer je poručio da tenzija između međunarodnih i nacionalnih zakona postoji i da je zadatak stručnih timova da ih u što većoj meri približe.

Jedanaesta međunarodna konferencija „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“ ima za cilj razmenu informacija i ideja iz oblasti rudarstva, geologije i geofizike, a fokusiraće se na značajan doprinos rudarskog sektora na ekonomski razvoj zemalja.

Na konferenciji je bilo reči i o značaju i uticaju žena u rudarskoj industriji na panelu „Žene u rudarstvu: Globalna perspektiva“.

Predstavnice ženske populacije zaposlene u ovoj delatnosti istakle su da se sve veći broj žena stručno usavršava i obrazuje u oblasti geologije i rudarstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.