U trendu

Srpski startapi privukli 21,3 mln evra investicija u 2020.

BEOGRAD – U srpske startape je u 2020. godini investirano barem 21,3 miliona evra, prema, prema preliminarnim pokazateljima o ovim investicijama, koje prikupio specijalizovani portal Startit iz svih javno dostupnih i privatno podeljenih podataka.

U analizi, objavljenoj na veb sajtu Startita, navodi se da je u hrvatske startape investirano 273,1 miliona, a u rumunske 217,4 miliona evra tokom prošle godine.

Napominje se da količina novca investirana u domaće startape i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali jesu važan signal koji dobija na značaju kada se poredi sa zemljama regiona u odnosu na koje bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

“ Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija“, navodi Startit.

Dodaju da su koristili informacije od domaćih fondova, Krančbejz platforme (Crunćbase), kao i medijske izveštaje i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Kao srpski startap su tretirali firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde.

Prema analizi ovog portala, od srpskih starapa prošlu godinu je obeležio beogradski Orgnostic koji je uzeo 900.000 dolara. Navode da je Investicioni fond Saut Central Venčers (South Central Ventures) u 2020. imao samo tu novu investiciju u Srbiji, dok su druge investicije tog fonda bile dodatne runde finansiranja u startape koji su već dobili novac od njih.

Fond za inovacionu delatnost je u 2020. godini uložio u 42 startapa ukupno 3,1 miliona evra. „Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 miliona evra u 2019. na 3,1 miliona evra u 2020. godini“, navodi Startit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.