U trendu

Srpski tekstilci postali članovi „Eurateksa“

BEOGRAD – Privredna komora Srbije obnovila je članstvo u Evropskom udruženju tekstilne industrije i odeće „Euratex“, čijih 160.000 kompanija članica dolazi iz 27 zemalja EU, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva, ostvaruju godišnji prihod od preko 162 milijarde evra i upošljavaju više od 1,5 miliona ljudi.

„Prijem u članstvo ‘Eurateksa’ će omogućiti brži pristup domaćim kompanijama iz tekstilnog sektora evropskim fondovima, kao i najnovijim informacijama koje se tiču EU regulativa“, ističe Milica Ljubojević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS, koje broji 2.000 kompanija članica.

„Zahvaljujući prijemu u ‘Euratex’, domaćim proizvođačima će na raspolaganju biti i dodatna podršaka ove organizacije u pronalaženju novih poslovnih partnera na evropskom tržištu“, ukazuje Ljubojević.

Tekstilna industrija Srbije, uključujući industriju odeće, kože i obuće, ima dugu tradiciju i poznata je u celom svetu a značajan broj kompanija već sada uspešno sarađuje sa evropskim i svetskim partnerima.

Podaci pokazuju da je domaća tekstilna industrija 2021. godine imala 1.900 aktivnih preduzeća i 6.200 preduzetnika, saopšteno je iz PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.