U trendu

Šta čekate? Srpski građevinci u Nemačku preko eUsluga

Predstavnici domaćih građevinskih kompanija koji nameravaju da pošalju radnike na gradilišta u Nemačku zahteve za detašman Privrednoj komori Srbije mogu da podnesu i elektronski preko portala eUsluge.

Kako se navodi u saopštenju PKS od početka godine izdato je skoro 500 Saglasnosti za upućivanje zaposlenih iz Srbije na nemačka gradilišta.

Novi elektronski servis PKS, osim mogućnosti podnošenja zahteva elektronskim putem, obaveštava podnosioce mejlom ili SMS-om o svakoj promeni statusa predmeta (prijem, početak i završetak obrade, eventualno potrebna dodatna dokumentacija).

Kako bi se obezbedila sigurnost poslovanja, isključivo registrovani korisnici portala eUsluge (https://usluge.pks.rs) mogu da elektronski podnesu zahtev i prateću dokumentaciju.

Registracija i korišćenje portala su besplatni.

Kako se navodi u saopštenju odobrena kvota za poslodavce iz Srbije za detašmansku 2016/2017. godinu je 2.770 radnika od čega je 1.080 radnika u sektoru građevinarstva.

Prosečno iskorišćenje kvote Srbije od 1. oktobra 2016. godine je 2.026 zaposlenih ili 73 odsto, što je sedam procenata više nego u prošloj detašmanskoj godini.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih i ima registrovano predstavništvo/poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili je u fazi otvaranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.