U trendu

Štada grupa u prvoj polovini 2023. povećala prodaju 16 odsto, a Hemofarm grupa za 12,8 odsto

Štada (STADA) grupa objavila je danas da je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast prodaje od 16 odsto, na 2,1 milijardu evra.

Zarada kompanije pre kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) poboljšana je za 30 odsto na 509 miliona evra u prvih šest meseci 2023, a Štada je skoro udvostručila profit u poslednjih pet godina, navedeno je u saopštenju.

„Na dobrom smo putu da ove godine premašimo prodaju za više od četiri milijarde evra i milijardu evra EBITDA-e“, rekao je generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit (Goldschmidt).

On je dodao da rejting Štade u održivom poslovanju potvrđuje da su među prvih 15 odsto farmaceutskih kompanija prema nezavisnim procenama.

Istaknuto je i da je doprinos rastu Štada grupe u prvih šest meseci 2023. godine ostvario i vršački Hemofarm, koji je jedan od ključnih proizvodnih centara, sa pogonima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Hemofarm grupa je nastavila je da ostvaruje odlične rezultate na tržištu zapadnog Balkana. Kao regionalni farmaceutski lider nastavili smo rast u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda, a porast prodaje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, potvrđuje našu jasnu strategiju da budemo partner od poverenja našim korisnicima“, istakao je generalni direktor Hemofarm grupe Ronald Zeliger.

On je naveo da je posebno ponosan što je Hemofarm ostvario rast u svim segmentima.

„Na tržište smo plasirali brojne nove lekove i OTC/CHC proizvode, kao što je Femmabiotic. Hemofarm je pouzdan partner lekarima i pacijentima i osluškuje njihove navike i potrebe. Nastavićemo da pružamo najaktuelnije farmaceutske proizvode po pristupačnim cenama“, rekao je Zelinger.

U saopštenju je navedeno i da su novoj fabrici Štade u Vijetnamu nadležne EU institucije potvrdile da je u skladu sa strogim evropskim standardima dobre proizvođačke prakse (GMP), što će omogućiti izvoz u Evropu i kontinuiranu pouzdanost snabdevanja.

Dodaje se i da Štada nastavlja da unapređuje svoj doprinos održivoj isporuci lekova.

Nezavisna agencija Sustainalytics izdala je poboljšanje u smanjenju Štadinog rejtinga rizika sa 26,7 u prvoj polovini 2022. na 21,6 u prvih šest meseci ove godine.

Najavljeno je i da će Štada u septembru predstaviti rezultate Zdravstvenog izveštaja za 2023. – devetog po redu istraživanja, sa više od 32.000 učesnika iz 16 zemalja.

Podseća se i da je Štada usklađena sa Ciljem 3 održivog razvoja Ujedinjenih nacija o dobrom zdravlju i blagostanju, istovremeno ispunjavajući svoju svrhu da brine o zdravlju ljudi kao pouzdan partner.

Kada su u pitanju zdravstveni proizvodi široke potrošnje, nekoliko lansiranja i proširenja kapaciteta, zajedno sa uspešnom integracijom nedavnih akvizicija, doveli su do korigovanog povećanja od 19 odsto na 870,6 miliona evra u prvoj polovini 2023. godine, navedeno je u saopštenju.

Nadmašivši performanse tržišta u nekoliko kategorija proizvoda, zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljali su najveći od tri strateška poslovna segmenta, čineći 42 odsto prometa Štada grupe.

Istaknuto je i da je status dobrog partnera za saradnju u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje Štada dodatno potvrdila polovinom jula ove godine najavom akvizicije još jedne grupe brendova od Sanofija.

U oblasti generičkih proizvoda, brojna nova lansiranja doprinela su poboljšanju korigovane prodaje Štada grupe za osam procenata na 756,2 miliona evra u prvoj polovini 2023.

Generički proizvodi činili su 37 odsto prodaje grupe.

Pouzdanost snabdevanja tržišta ostvarena je kroz snažne investicije u zalihe, internu izgradnju kapaciteta i dvostruki izvor aktivnih supstanci.

Time je Štada nadmašila tržište i ostvarila najbolji maloprodajni rezultat u nekoliko zemalja. Porast udela na tržištu ostvaren je u brojnim zemljama, uključujući Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Francusku, Litvaniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Švajcarsku.

Nekoliko lansiranja u terapeutskim kategorijama, kao što su kardio-vaskularna oblast i dijabetes, doprineli su tom rastu tržišta.

Kako je navedeno, prodaja specijaliteta napreduje za 24 odsto na korigovanoj osnovi na 432,1 milion evra u prvoj polovini ove godine i činila je 21 odsto od prodaje grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar