U trendu

Štada ostvarila dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini

Nemačka farmaceutska kompanija Štada (Stada) grupa, u okviru koje u Srbiji posluje Hemofarm, u prošloj godini je na globalnom nivou ostvarila rast prodaje od 11 odsto, odnosno prihode od 3,80 milijardi evra, dok je dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) porasla za 17 odsto, na 875 miliona evra, saopšteno je danas.

Ovaj rezultat predstavlja nastavak rasta Štada grupe na tržištima na kojima posluje i rast u tri strateška segmenta proizvoda: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generika i farmaceutski specijaliteti.

Grupa je takođe proširila svoj portfolio, tako da sada zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji, a brendovi farmaceutskih specijaliteta koji se izdaju na recept čine jednu petinu prometa.

„Uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, Štada je uspela da 2022. ostane na svom snažnom putu rasta na kome se nalazi poslednjih godina. Širom tri strateške poslovne jedinice zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta, proširili smo našu ponudu za pacijente i zdravstvene radnike putem lansiranja novih i proširenja linija postojećih proizvoda, dodatno poboljšavajući našu poziciju na tržištu i osiguravajući pouzdano snabdevanje proizvodima“, rekao je generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit (Goldschmidt).

Dodao je da Štada nastavlja da ostvaruje benefit od širokog geografskog prisustva, pri čemu su sva velika tržišta doprinela rastu grupe u 2022.

„U skladu sa našom svrhom da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner, Štada ostaje posvećena tome da omogući pristup esencijalnim i cenovno dostupnim lekovima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponuda brojnih rešenja za pacijente i zdravstvene radnike širom sveta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti preko 13.000 zaposlenih širom sveta“, rekao je Goldšmit.

Istakao je da je to potvrđeno i činjenicom da je Štada još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi.

U saopštenju kompanije je navedeno da je doprinos dvocifrenom rastu prodaje i profita u 2022. godini dao je i Hemofarm, koji je u prodaji ostao među top 10 lokacija te poslovne grupe, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

„Hemofarm je nastavio da raste u 2022. godini i ostao regionalni farmaceutski lider, kao i broj jedan u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda. Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje, sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na 2021.“, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger (Seeliger), naglašavajući da je visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje EU, potvrda stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone.

I pored brojnih geopolitičkih i makroekonomskih turbulencija, koje su poremetile globalne lance snabdevanja i povećale inflatorne pritiske, Štada je tokom 2022. godine uspela da poveća svoju proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su, sa povećanjem korigovane prodaje od 17 odsto, na 1,62 milijarde evra, zdravstveni proizvodi široke potrošnje postali najveća poslovna jedinica Štada grupe u 2022. godini sa 43 odsto prometa. To je znatno iznad tržišnih proseka, a rezultat je kombinacije organskog rasta i uspešne integracije nedavnih akvizicija.

Sa rastom korigovane prodaje u segmentu generičkih proizvoda od šest  odsto, na 1,44 milijarde evra u 2022. godini, što iznosi 38 odsto od ukupne prodaje grupe, Štada je nadmašila nekoliko svojih ključnih konkurenata. Nedavna lansiranja kao što su sitagliptin, sitagliptin/metformin, pregabalin i lacosamide, osnažila su poziciju kompanije kao četvrtog po veličini dobavljača generičkih lekova u Evropi po vrednosti.

Kako je navedeno, Štada segment farmaceutskih specijaliteta držao je korak sa celokupnom grupom, pošto je korigovana prodaja porasla za 11 odsto, na 741 miliona evra u 2022. Specijaliteti su činili 19 odsto od ukupne prodaje grupe.

„Raznovrstan portfolija Štada grupe u svim glavnim terapeutskim kategorijama, zajedno sa našim prisustvom u Evropi, Evroaziji, Aziji i Pacifiku, na Bliskom istoku i severnoj Africi, obezbeđuje nam da ne zavisimo od nekog posebnog proizvoda ili regiona. Zaključivši 86 poslova za preuzimanje licenci tokom 2022. godine, uveren sam da Štada ima pravi pajplajn, portfolio i tim da održi naš zamah rasta u 2023. godini“, rekao je Goldsmit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.