U trendu

Štada ostvarila rast prodaje od 11% u prvoj polovini 2019.

BAD VILBEL – Nemačka Štada grupa, u okviru koje posluje srpska kompanija Hemofarm, ostvarila je u prvoj polovini 2019. rast konsolidovane prodaje od 11 odsto, na 1,26 milijardi evra, u odnosu na 1,14 milijardi evra zabeleženih u prvih šest meseci prošle godine.

“Naročito smo zadovoljni što Štada beleži snažan rast u oba naša osnovna segmenta – brendiranim proizvodima/OTC i generici, uključujući farmaceutske specijalitete“, kaže generalni direktor kompanije, Peter Goldšmit.

Štada je, kako se navodi u saopštenju, zabeležila veliki rast prodaje i značajno osvajanje tržišnog udela na ključnim evropskim tržištima uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju i Francusku.

Kompanija je, takođe, zabeležila dobar rast u oblastima severne i istočne Evrope, kao i u Aziji/Bliskom istoku.

U prvoj polovini ove godine, Štada je nastavila i da investira u proizvodne kapacitete i lanac isporuke.

Kao deo celokupne optimizacije proizvodne mreže, kompanija je nedavno otvorila novu fabriku u Vijetnamu sa kapacitetima od četiri milijarde tableta. Ova proizvodna lokacija ispunjava najnovije GMP standarde kvaliteta EU tako da Štada ubuduće može da snabdeva evropsko tržište i iz Vijetnama.

Kada je reč o izgledima u drugoj polovini godine, u Štadi su optimistični. Kako ističu, kompanija će krajem avgusta u 24 zemlje lansirati biosimilar teriparatida, Movymiu, koja se koristi za lečenje osteoporoze.

U sledećih nekoliko meseci u Nemačkoj, planira se lansiranje proizvoda Grippostad Complex, koji će upotpuniti Grippostad portfolio, koji već uživa vodeću tržišnu poziciju.

U drugoj polovini 2019., šest OTC brendova koje je Štada kupila od kompanije GSK biće uključeno u Štadin portfolio, a najavljuju da će se na tržištu uskoro naći i novi preparati kao što su Dasatinib (kancer), Solifenacin (urologija), Amlodipin/Valsartan (lek za snižavanje krvnog pritiska) i Hoggar Night tableta koja se oralno rastvara i izdaje se bez recepta.

Štada nastavlja sa svojim uspešnim partnerstvima uključujući i ono sa švedskom biotehnološkom kompanijom XBrane.

“Strateška partnerstva širom sveta u oblastima razvoja i proizvodnje ključ su našeg uspeha; omogućavaju nam da u budućnosti kontinuirano nudimo portfolio konkurentskih proizvoda koji stvara održivi rast“, poručio je Goldšmit, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.