Stanovnici grada Vašingtona plaćaju najveći porez u SAD

Najveći porez po glavi stanovnika u SAD plaćaju stanovnici glavnog grada Vašingtona, koji prednjače nad svim saveznim državama i po odnosu poreza koji se plaća saveznoj vladi i novca koji se prima iz federalnog budžeta.

Svaki stanovnik grada Vašingtona, čiji je zvaničan naziv Distrikt Kolumbija, platio je prošle godine u proseku 37.000 dolara poreza na federalne prihode, zarade i na imovinu.

Najveći porez posle Vašingtona platili su gradjani savezne države Delaver, u proseku 16.000 dolara po osobi.

Roberton Vilijams iz američkog Centra za poresku politiku rekao je da Vašington plaća „toliki porez“ zbog toga što „tamo ima mnogo ljudi s velikom zaradom“.

Vašington, gde su troškovi života relativno visoki, plaća mnogo veći porez od bilo koje savezne države, a nije savezna država, uprkos dugogodišnjeg lobiranja da to postane.

Savezne države Zapadna Virdžinija, Misisipi i Novi Meksiko imaju niske prihode po domaćinstvu, zbog čega njihovi stanovnici plaćaju mnogo manji federalni porez. Zapadna Virdžinija platila je 3.600 dolara po osobi prošle godine, Misisipi 3.900 dolara, a Novi Meksiko nešto više od 4.000 dolara po osobi.

Po studiji poreske inspekcije države Njujork iz 2015. godine, na svaki dolar koji gradjani Vašingtona plate saveznoj vladi na ime poreza, dobijaju nazad gotovo četiri dolara iz federalnog budžeta po raznim osnovama.

Vašington je i po tom kriterijumu znatno ispred saveznih država, a razlog je što tu živi mnogo zaposlenih u federalnim institucijama čije se dobre zarade isplaćuju iz budžeta SAD.

Po tom kriterijumu, iza Vašingtona je Misisipi koji na svaki dolar plaćenog poreza, po raznim osnovama dobije iz saveznog budžeta 2,57 dolara.

I Novi Meksiko, Zapadna Virdžinija i Alabama takodje profitiraju po odnosu poreza koji njihovi gradjani plaćaju i novca koji dobijaju iz budžeta. Razlog za to je što te države imaju mnogo siromašnih gradjana, korisnika socijalne pomoći, državnog zdravstvenog osiguranja, naknada za invaliditet i bonova za hranu.

Analitičar iz američke Poreske fondacije Morgan Skarboro rekao je o gradjanima te tri savezne države: „Oni imaju niže zarade, pa plaćaju manji porez, a zbog toga što imaju niske zarade, dobijaju više pomoći od savezne države“.

Većina američkih država više novca dobija od federalne vlade nego što njeni gradjani plaćaju na ime poreza toj vladi. Amerikanci u proseku za svaki dolar koji daju za porez, dobiju iz budžeta SAD 1,22 dolara, pa savezna vlada ima budžetski deficit.

Savezne države koje najviše gube u tom odnosu su Nju Džersi, koji na jedan dolar poreza dobija iz budžeta 0,77 dolara, zatim Vajoming koji dobija 0,81 dolar, Konektikat sa 0,83 dolara, kao i država Njujork čiji gradjani dobijaju iz budžeta SAD samo 0,91 dolar u proseku. Ipak, zarade u sve te četiri države veće su od nacionalnog proseka.

Rok za podnošenje poreske prijave u SAD je utorak, 18. april, a američka poreska služba saopštila je da milioni poreskih obveznika još nisu predali prijave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.