U trendu

„Staroplaninsko zlato“ uskoro ponovo na evropskim trpezama?

PIROT – Pirotski kačkavalj poznat kao „staroplaninsko zlato“, ali i brojne druge vrste sireva mogli bi uskoro da se nađu ponovo na evropskim i svetskim trpezama zahvaljujući tome što nekada čuvena pirotska Mlekara, koja je kačkavaljem opskrbivala čak i Belu kuću u Vašingtonu, ponovo počinje sa radom.

Kako je Tanjugu rekao novi suvlasnik Mlekare biznismen Milan Jovanović, koji je gotovo četiri decenije u mlekarstvu, početak proizvodnje planiran je u narednih par meseci, a u toku su poslednje pripreme pred početak proizvodnje u Mlekari koja godinama ne radi.

„Planiramo da krenemo za najviše mesec, mesec i po dana. Ovo je kraj koji je zbog Stare planine i predela u okruženju rođen za mlekarstvo, imamo i Mlekarsku školu u komšiluku i sa školom ćemo imati zajednički nastup na tržištu. Kapaciteti mlekare su oko 6o tona u smeni, mi ćemo krenuti sa 20 tona, radićemo kačkavalj i bele sireve, ali to je ono što je karakteristično za ovaj kraj. Vrlo brzo planiramo izvoz na strana tržišta, već imamo preliminarno dogovorene poslove i nadamo se da će to ići kako treba“, kazao je Jovanović.

Direktorka Mlekare Ivana Pešić objašnjava da je Mlekara bila u prilično lošem stanju.

„Bila je dosta zapuštena, dosta je opreme nedostajalo tako da smo imali vrlo težak i naporan period gde smo morali da uložimo trud i rad da Mlekaru dovedemo u stanje u kakvom je bila nekada kada je bila na široko poznata. Naš cilj je da napravimo onaj pravi pirotski kačkavalj, ono po čemu je ovaj grad i ova Mlekara nekada bila veoma poznata. Nekada je ovaj kačkavalj izvožen u SAD, bio je na trpzi Bele kuće i naš cilj je da napravimo kvalitetan proizvod koji će opravdati ime ove mlekare i ime ovog grada“, kazala je Pešić.

Svoju šansu vidi i Mlekarska škola, za koju je vest o ponovnom pokretanju proizvodnje u Mlekari velika šansa. Direktor škole, jedine na prostoru nekadašnje SFRJ koja obrazuje kadrove za mlekarstvo, Nenad Đorđević kaže da je saradnja sa novim vlasnicima Mlekare izuzetna i da se očekuje mnogo benefita za školu u budućnosti.

„Ovo nije samo značajno za Mlekarsku školu, već i za celokupnu prehrambenu industriju Pirota. Mi kao škola održavamo brend pirotskog kačkavalja svih ovih godina i proizvodimo u svojoj radionici koja prerađuje pet i po tona mleka dnevno, ali je od velikog značaja da se ovaj brend proizvodi u većim količinama, jer mi definitivno ne možemo da zadovoljimo tržište na kome je velika potražnja za pirotskim kačkavaljem“, kazao je Đorđević.

Dodao je da će ponovo zahvaljujući Mlekari Evropa moći da se upozna za „staroplaninskim žutim zlatom“, odnosno pirotskim kačkavaljem.

„Mi smo već razgovarali sa novim vlasnicima Mlekare i naši đaci će moći da usavršavaju svoje znanje i u uslovima industrijske proizvodnje i prerade mleka, što je veoma značajno. Takođe novi vlasnici Mlekare su izrazili spremnost da stipendiraju naše đake tako da će benefiti biti obostrani“, kazao je direktor škole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.