U trendu

Å tednja u dinarima isplativija nego u evrima

Dinarska Å¡tednja je isplativija od devizne, osim u slučajevima kad se Å¡tedi sa svrhom kupovine proizvoda i usluga koji se plaćaju u stranoj valuti, pokazalo je istraÅŸivanje finansijskog portala Kamatica, koji je u okviru predstojeće nedelje Å¡tednje ispitivao isplativost Å¡tednje.

„Svaki vid Å¡tednje ima prednosti i mane, pa tako ne bi trebalo da jurimo za kamatom, nego da tip Å¡tednje prilagodimo svojim potrebama i mogućnostima“, navedeno je u analizi.

Stručnjaci ističu da je prednost dinarske Å¡tednje u znatno viÅ¡oj kamatnoj stopi u odnosu na ostale valute, kao i u neoporezivanju ostvarene kamate, a da je posebno značajno to Å¡to je reč o jedinoj vrsti Å¡tednje kod koje je kamatna stopa na uloÅŸena sredstva sasvim sigurno veća od inflacije.

Opravdanost Å¡tednje u nekoj valuti moÅŸe da se utvrdi samo ako se uporede visina ostvarene kamatne stope sa visinom inflacije u zemlji kojoj je ta valuta matična, kaÅŸu u Kamatici, i podsećaju da inflacija u Srbiji trenutno iznosi 2,1 odsto, da je ciljana do 4,0 odsto, dok je Evropska unija za ovu godinu predvidela deflaciju od – 0,16 odsto.

Visoke kamate na štednju su davno zaboravljene kako na dinarsku, tako i na štednju u drugim valutama. Štednja po viđenju u evrima trenutno iznosi 0,1 odsto na godišnjem nivou, dok je kamata na dinarske štedne depozite oko 7,00 odsto.

Kod klasične oročene štednje, kamate na štednju u dinarima su u proteklih par dana smanjene u zavisnosti od banke do banke u proseku od 0,5 do 1,00 odsto, pa je iznos kamate koja moşe da se dobije do 8,00 odsto, dok je kod štednje u evrima kamata svedena na maksimalno 1,53 odsto.

Kada je Å¡tednja u stranim valutama u pitanju, pored inflacije, mora da se računa i s tim da drÅŸava Srbija naplaćuje dodatni porez od 15 odsto na zaradu ostvarenu Å¡tednjom u stranoj valuti, Å¡to znači da na svakih sto evra kamate drÅŸavi mora da se da 15 evra, navedeno je u analizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar