U trendu

Štefan Kotre: S. tok 2 jedino razumno resenje za gasnu kriz

MOSKVA – Puštanje u rad ruskog gasovoda Severni tok 2 moglo bi da pomogne u rešavanju rastuće energetske krize u Evropi, izjavio je danas poslanik Bundestaga Štefan Kotre za agenciju Tas s.

„Čak i da su skladišta gasa puna, to će ove zime biti dovoljno za oko tri meseca. I šta onda? Ideologija mora da ustupi mesto politici usmerenoj na stvarne činjenice. Jedino razumno rešenje je pokretanje Severnog toka 2“, kaže Kotre, član nemačkog parlamentarnog odbora za energetiku i zaštitu klime.

Nemačka vlada je u više navrata poslednjih nedelja poručila da nema planova za pokretanje gasovoda Severni tok 2, koji je završen prošle godine, ali nikada nije pušten u rad zbog birokratskog odugovlačenja Berlina s njegovom sertifikacijom i pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, prenosi Raša tudej (RT).

Međutim, sve više politčara poziva Bundestag da promeni stav i da dozvoli korišćenje tog gasovoda, koji ima godišnji kapacitet od 55 milijardi kubnih metara, što bi pomoglo Nemačkoj da se izbori s nestašicom energije usled smanjenog protoka gasa iz Rusije preko cevovoda Severni tok 1 zbog obustava iz tehičkih razloga i sankcija, navodi RT.

Potpredsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubicki je, navodi se dalje, prošle nedelje pozvao na aktiviranje Severnog toka 2 „što je pre moguće“ kako bi se napunila evropska skladišta gasa uoči zime.

„Gas preko Severnog toka 2 nije nepošteniji od onoga koji dolazi Severnim tokom 1. To je samo druga cev. Nema razumnog razloga da se Severni tok 2 ne otvori“, rekao je on

Mišljenja u Evropi su podeljena po pitanju kakva bi trebalo da bude sudbina ovog gasovoda, dodaje RT i napominje da se poljski predsednik Andžej Duda založio u utorak za „potpunu demontažu” Severnog toka 2.

„Kada Rusija ratuje protiv Ukrajine, kada napada, okupira, promena politike na Zapadu treba da obuhvati ne samo suspenziju Severnog toka 2, već i njegovu likvidaciju, potpunu demontažu gasovoda“, rekao je Duda tokom posete Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar