U trendu

Štrajk 40.000 radnika britanske železnice

LONDON – Britanska železnička mreža danas je na kolenima, jer je 40.000 zaposlenih napustilo radno mesto zbog spora oko poslova, plata i uslova rada.

Železničke kompanije su saopštile da mogu da izvrše samo oko petine usluga širom Velike Britanije, prenosi AP.

Samo mesec dana nakon što je zbog prethodne obustave rada došlo do najvećeg železničkog zastoja u poslednje tri decenije, u novom štrajku, koji je trajao 24 časa, učestvovali su čistači, signalisti, radnici na održavanju i stanično osoblje.

Zaposleni uglavnom zahtevaju povišicu plata, poboljšanje uslova rada i sigurnija radna mesta, a železničke kompanije žele da smanje troškove, pa u tom smislu, i broj zaposlenih, navodi AP.

Nacionalni sindikat železničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT) odbio je najnoviju ponudu poslodavaca u vezi sa povećanjem plata, jer je ocenio da ona ne odgovara porastu inflacije, koja je u Britaniji u junu ove godine iznosila 9,4 odsto.

Generalni sekretar RMT-a Mik Linč izjavio je da će sindikat nastaviti da pregovara „u dobroj veri“, ali da njegove članove, kako je naveo, niko neće maltretirati ili obmanjivati.

„Vlada mora da prestane da se meša u ovaj spor, kako bi poslodavci u železnici mogli da se dogovore sa nama“, ocenio je Linč.

S druge strane, britanski sekretar za saobraćaj Grant Šaps optužio je sindikalne lidere da „pokušavaju da izazovu što je moguće više poremećaja u svakodnevnom životu miliona vrednih ljudi širom zemlje“, prenosi AP.

Sindikat je prošlog meseca organizovao tri jednodnevna štrajka i tom prilikom su blokirane železničke usluge širom većeg dela zemlje.

Još štrajkova planirano je za sledeću subotu, kada bi radna mesta trebalo da napuste i mašinovođe, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.