U trendu

Štrajk radnika GM-a ušao u drugu nedelju

NJUJORK – Štrajk 49.000 radnika „DŽeneral motorsa“ (GM) ušao je danas u drugu nedelju mada je ostvaren pomak u pregovorima, ali bez jasnih signala koji mogu da nagoveste njegov kraj.

Pregovarači su se tokom celog proteklog vikenda sastajali, da bi se jutros, sa ulaskom štrajka u osmi dan, ponovo vratili za pregovorački sto, prenosi agencija AP.

Neimenovani izvor upoznat sa pregovorima kaže da se pregovarači spore oko plata i podele dobiti, bržeg načina dolaska do punih zarada za novozaposlene i korišćenja radnika angažovanih po ugovorima o privremenim poslovima.

Radnici GM-a su 16. septembra stupili u štrajk, parališući proizvodnju u oko 30 proizvodnih pogona u devet američkih država.

Štrajk je već primorao kompaniju da zatvori dve fabrike u Kanadi koje proizvode motore, starije modele pikapa i dva modela automobila.

Ako se štrajk produži, GM će verovatno morati da zatvori više fabrika u Meksiku i Kanadi, jer se motori, menjači i ostale komponente proizvode u SAD. Kompanije koje isporučuju delove GM-u takođe će morati da smanje proizvodnju.

Radnici će takođe osetiti posledice. Oni su poslednju isplatu primili prošle nedelje i moraće od ove nedelje da počnu da žive sa 250 dolara nedeljno, koliko će dobijati od sindikata kao neki vid pomoći dok su u štrajku.

Sindikat Ujedinjeni Automobilski Radnici (UAW) želi veći udeo u GM-ovom profitu vrednom preko 30 milijardi dolara tokom proteklih pet godina, ali kompanija upozorava na očekivani globalni pad prodaje automobila i želi da svoje troškove rada uskladi sa troškovima pogona u SAD koji su u vlasništvu stranih automobilskih kompanija.

Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007. godine koja je malo uticala na kompaniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.