U trendu

Štrajkuju hiljade radnika Volmartove kompanije u J. Africi

JOHANESBURG – Više hiljada radnika, nezadovoljnih niskim platama i promenama radne politike, stupilo je danas u štrajk u kompanijama Masmart Holdingsa u Južnoj Africi, kojim upravlja američki Volmart.

Južnoafrički sindikat za komercijalni ketering i Unija udruženja radnika (SAČAVU), podružnica moćnog Kongresa jučnoafričkih sindikata (COSATU), saopstio je da očekuje da će štrajk, koji će trajati neodređeno vreme, privući više od 18.000 članova širom zemlje, izveštava Rojters.

„Očekujemo da se svi članovi pridruže štrajku“, rekao je Sitembele Cvete, portparol sindikata SAČAVU, dodajući da su radnici počeli da se okupljaju ispred nekih prodavnica Masmarta još jutros u 4:00 časa po srednjoevropskom vremenu.

Iz Masmarta su saopštili da je kompanija primenila planove za vanredne situacije kako bi se obezbedio kontinuiran i nesmetan rad, uključujući raspoređivanje iskusnih radnika s ugovorima na određeno vreme u prodavnicama. U saopštenju Masmarta je navedeno da sve njegove prodavnice rade normalno i da manje od 23 posto članova pomenutog sindikata učestvuje štrajkru.

S druge strane, sindikat je saopštio da je iscrpeo sva sredstva za rešavanje sporova s Masmartom i da mu nije preostalo ništa drugo nego da stupi u štrajk

Jedan od sporova odnosi se na plate u Masmartovom skladištu Bilders, pri čemu sindikati traže povećanje zarade za 500 randa (31,76 dolara) mesečno, dok Masmart nudi povećanje od 320 randa.

Sindikat takođe osporava jednostrano restrukturiranje i promene radne politike u kompaniji, uključujući skraćenje radnog vremena sa 195 sati na 120 sati mesečno u nekim distributivnim centrima.

Pored toga, sindikalni lideri traže da se radnici koji su otpušteni zbog restrukturiranja u lancu mešovite robe Gejm, vrate na posao na posao. Iz Masmarta kažu da su utvrdili alternativne poslove za te radnike.

Prema navodima Rojtersa, štrajkači ispred jedne od Masmartovih prodavnica skandiraju:“Borimo se za naša prava“ i nose transparente s natpisom „Pre Volmarta mnogo radnih mesta, nakon dolaska Volmarta gubitak radnih mesta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.