U trendu

Stručna praksa i mogućnost zaposlenja za najbolje studente

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i šest fakulteta Univerziteta u Beogradu sklopili su sporazume o saradnji kojima će najbolji mladi stručnjaci dobiti najbolju stručnu praksu, kao i šansu za zaposlenje u najvećoj kompaniji u Srbiji, u skladu sa potrebama JP EPS. Saradnja je deo projekta konkursnog zapošljavanja u JP EPS, sa ciljem da najbolji i najkvalitetniji studenti ostanu u Srbiji i postanu budući oslonac kompanije čija će nova organizacija pružiti zaposlenima mnogo više prilika za napredovanje i profesionalno usavršavanje.

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu sporazume su potpisali Aleksandar Obradović, direktor JP EPS i dekani Elektrotehničkog, Mašinskog, Matematičkog, Rudarsko – geološkog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

„Leonardo da Vinči je rekao da praksa uvek mora biti građena na dobroj teoriji. Upravo za mlade stručnjake koji su teorijski najbolje potkovani, EPS će obezbediti usavršavanje uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka, kao i priliku za zaposlenje. Veoma smo ponosni na saradnju sa fakultetima koju danas ozvaničavamo, jer je ona još jedan dokaz temeljnog, odgovornog i posvećenog sprovođenja reorganizacije koja će omogućiti efikasnije i uspešnije poslovanje.

Naši kupci i svi građani Srbije treba da znaju da mogu da se oslone na nas, jer se mi oslanjamo na najbolje i ulažemo u budućnost“ – poručio je Aleksandar Obradović, direktor JP EPS.

Osim mogućnosti zaposlenja i stručne prakse za studente, sporazumi predviđaju i saradnju u vidu primene naučno-istraživačkih radova fakulteta u poslovanju kompanije, kao i akademsko i stručno usavršavanje zaposlenih JP EPS na fakultetima.

„Za Univerzitet u Beogradu pored misije razvoja i prenošenja znanja na nove generacije studenata, izuzetno važan zadatak predstavlja i primena znanja. Saradnja sa Elektroprivredom Srbije predstavlja izuzetnu afirmaciju i potvrdu tradicije i uspeha Univerziteta u Beogradu i otvara mogućnost za generacije studenata da ostanu u Srbiji i angažuju se u srpskoj privredi“ – rekao je prof. dr Živan Lazović, prorektor prorektor za poslovanje i razvoj kadrova Univerzitata u Beogradu.

Odluka o konkursnom zapošljavanju JP EPS nalaže da najpre mora da se organizuje interni konkurs, a potom i javni ukoliko radna mesta ne mogu da se popune interno.

„Ovo je početak saradnje kroz koju će studenti dobiti šansu da dođu na praksu i provedu nekoliko meseci u EPS-u, gde će stvarno moći da nauče posao i primene znanje sa fakulteta. To će istovremeno podići i kvalitet nastave na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Trudićemo se da najbolje mlade stručnjake sa prakse zadržimo u kompaniji“ – rekao je prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora JP EPS.

Konkursno zapošljavanje je važan deo reorganizacije koja se kontinuirano sprovodi, u cilju jasnijeg, efikasnijeg i uspešnijeg poslovanja JP EPS. Reorganizacija, čiju je trasu zadala Vlada Republike Srbije, dugotrajan je proces koji je već dobio pozitivne ocene domaćih i međunarodnih energetskih i finansijskih institucija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.