U trendu

Stručnjaci: Ulaganja u poljoprivredu godinama stagniraju

VRDNIK – U Vrdniku je danas otvoren Osmi poljoprivredni forum “Hrana za Evropu”, na kojem su stručnjaci konstatovali da ulaganja u srpsku poljoprivredu godinama stagniraju, a bez investicija, kažu, nije moguće pratiti evropske trendove i razvijati tu granu.

Generalni direktor Ekonomskog instituta, Dragan Šagovnović, rekao je da brojke pokazuju da se u srpsku poljoprivrednu ne investira dovoljno.

Istakao je da, ako bi se dodata vrednost agrobiznisa uporedila sa bruto vrednošću iz 1989. i 1990. jer stu to, kaže, bile “poslednje normalne godine poljoprivrednog poslovanja”, Srbija će na kraju ove godine biti tek na 70 odsto BDP iz 1990. godine.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je prosečan prinos Srbije 970 evra po hektaru, dok je prosek zemalja EU 1.600 evra po hektaru, a u zemljama osnivačima EU 1.900 evra, to je znak da Srbiji i te kako nedostaju poljoprivredne investicije.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Koviljko Lovre takojde smatra da poljoprivreda u Srbiji ne može da se razvija i prati evropske trendove sa niskim nivoom investiranja.

“Cela poljoprivreda u razvijenim, srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama danas se nalazi na raskršću”, podvukao je Lovre i dodao da se danas sve više postavlja pitanje bezbednosti hrane, te da je zbog toga neophodno da proizvodi imaju “sledivost”.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković na primeru “Bonžite”, koja košta 29 dinara, konstatovao je da su cene marže u Srbiji niske i da iznose od 0.015 do 0.020 dinara po gramu.

Potrebna je, kaže, promena svesti, ali ne društva, već političara.

“Država mora da postane svesna svoje odgovornosti i potrebno je jačanje marže na tržištu, obnavljanje tehnologija i obnavljanje tržišta, pre svega domaćeg tržista, jer svaki put kada uđete u bilo koju radnju videćete da dominira strani kapital”, rekao je Đoković.

Pokrajninski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević ukazao je da Pokrajinska vlada finansijski podržava sve mlade do 40 godina koji se bave poljoprivrednom davajući im subvencije već drugu godinu za redom.

Osim toga, ističe Radojević, Pokrajinska vlada ulaže i u razvoj komunalne infrastrukture u selima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.