U trendu

Sumoran završetak trgovačke nedelje na BELEX-u

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.

Ukupan promet na Berzi iznosio je svega 3,2 miliona dinara (27,6 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je pao za više od 0,4 posto, na 733,04 poena, a u istom procentu je u minusu i na nedeljnom nivou.

BELEXlajn se spustio za četvrtinu procenta, na 1.526,86 poena, a u odnosu na prošlu sedmicu je potonuo za 1,3 posto.

Naftna industrija Srbije je bila gubitnik dana s padom cene od preko 2,3 odsto, na 621 dinar, pri čemu je jedina ostvarila promet vredan pomena, u iznosu od 1,2 miliona dinara.

Znatno dinamičnije je bilo trgovanje na MTP tržištu, gde je poljoprivredno preduzeće Omoljica zabeležilo skok cene od 19,2 odsto, na 1.500 dinara, uz realizaciju iznad 0,9 miliona dinara.

Akcija društva „Stari Tamiš“ iz Pančeva, koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, takođe je ojačala za 1,9 procenata, na 8.152 dinara, a isprometovana je za 0,5 miliona dinara, dok je vrednost Poljoprivredne proizvodnje Miletić, iz Srpskog Miletića, porasla za četvrtinu procenta na 4.367 dinara, uz promet od 0,3 miliona dinara.

Učešće stranih investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je simbolično.

Četiri serije državnih obveznica denominovanih u evrima istrgovane su zajedno za minornih 48,5 hiljada dinara (413 evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.