Sunoko: Šećerna repa donosi najveći profit poljoprivrednim proizvođačima

Kompanija Sunoko, članica MK grupe i ove godine tradicionalno je organizovala Dane polja šećerne repe u Vrbasu, Kovačici i Ljukovu kod Inđije, a sa proizvođačima se razgovaralo o novim tehnologijama za povećanje prinosa.

Direktor Sunoka Slobodan Košutić rekao je da se šećerna repa pokazala najstabilnijom ratarskom kulturom tokom prethodnih godina, zahvaljujući ulaganjima te kompanije i dobroj saradnji koju neguje sa poljoprivrednim proizvođačima.

„Odlična cena šećerne repe u odnosu na druge ratarske kulture, kao i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje putem kvalitetnog repromaterijala i novčanih stimulacija, doprinela je nastavku trenda rasta proizvodnje šećerne repe za oko 14 odsto u 2024. godini“, rekao je Košutić.

Dodao je da Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji šećera, posebno kada je u pitanju povećanje izvoza na evropski kontinent i tu šansu treba da iskoristi.

U Srbiji je ove godine šećerna repa zasejana na preko 48.000 hektara, a setva je na najvećem delu površina obavljena u poslednjoj dekadi marta.

Uprkos promenljivim vremenskim uslovima, kako je navedeno, suši u drugom delu setve, kasnijem zahlađenju, čestom i jakom vetru, „usevi ove godine imaju

dobar sklop i u zavidnoj su kondiciji, što je važan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa“.

Košutić je rekao da Istraživačko-razvojni centar Sunoka kontinuirano radi na prilagođavanju tehnologije proizvodnje izazovima koji su uslovljeni klimatskim promenama i zahtevima zelene agende Evropske unije.

„Na Danima polja šećerne repe predstavili smo najnovije tehnologije u zaštiti od bolesti lista, kao i mere zaštite od štetočina, koje postaju sve izazovnije ako uzmemo u obzir smanjivanje broja dozvoljenih aktivnih materija za upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je Košutić.

Dodao je da će kompanija ove godine uvesti sistem elektronske otpremnice na čitavom sirovinskom području, čime želi da digitalizuje poslovne procese kako bi povećala efikasnost i smanjia uticaj na životnu sredinu.

Ovakvi događaji, kako je navedeno, koje organizuje kompanija Sunoko, kao dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u regionu, jedan su od načina da najnoviji trendovi i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do praktične primene i omoguće proizvođačima bolje prinose.

Ističe se da Sunoko sa svoje tri šećerane i dalje nosi titulu najefikasnijeg proizvođača u jugoistočnoj Evropi i uprkos svim izazovima u ovoj industriji garantuje stabilno snabdevanje domaćeg tržišta šećerom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.