U trendu

Sunoko u tri šećerane u Srbiji preradjuje 1,4 miliona tona šećerne repe

Kompanija Sunoko u ovogodišnjoj kampanji prerade šećerne repe očekuje oko 1,4 miliona tona sirovine sa oko 24.000 hektara zemlje i 240.000 tona proizvedenog šećera, saopšteno je danas.

Prijem šećerne repe u fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici je već počeo, tako da sve tri šećerane rade u optimalnom kapacitetu.

Iz Sunoka su poručili da će imati dobru sezonu, bez obzira na izazove tokom vegetacije, posebno usled potencijalnih oštećenja od mrazeva u proleće i suše tokom leta.

Prednost kompanije je i Istraživačko-razvojni centar, u okviru kojeg tim naučnika i tehnologa svakodnevno radi na rešenjima za dobijanje što veće i uspešnije proizvodnje.

„Konstantnim radom naših kolega iz sirovinskog sektora na terenu zajedno sa našim Istraživačko-razvojnim centrom, značajno je unapredjena, pre svega, zaštita od bolesti lista. Takodje, ove godine intenzivirali smo i napore na obezbedjivanju kontinuirane edukacije proizvodjača, čime smo ranije postavljeni cilj za ovu godinu da ostvarimo u proseku 10 tona šećera po hektaru, već uspeli da ostvarimo kod proizvodjača koji su ispratili našu tehnologiju proizvodnje“, izjavio je direktor Sunoka Slobodan Košutić.

Sunoko prilikom ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2022. godinu nudi cenu od 40 evra po toni plative repe sa bonusom za proizvodjače koji ostvaruju natprosečnu digestiju.

Kompanija je saopštila da proizvodjačima obezbedjuje najkvalitetnije repromaterijale po veoma povoljnijim uslovima na tržištu, beskamatne avanse za finansiranje proizvodnje, kao i podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zakup poljoprivrednog zemljišta. 

Istaknuto je da je Sunoko, sa svoja tri proizvodna centra, najefikasniji proizvodjač šećera u jugoistočnoj Evropi sa godišnjim izvozom od 150.000 tona. Izvozna tržišta su najvećim delom zemlje u regionu jer je cilj kompanije da ostvari lidersku poziciju na Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.