U trendu

Suše se brestovi, hrastovi, američki bor. . .

JAGODINA – Vlasnici privatnih šuma u Pomoravskom okrugu žale se da im se suše stabla pojedinih vrsta drveća, najviše bresta, američkog bora, crnog bora, hrasta, da se uzrok ne zna, a šumari i stručnjaci iz ove oblasti „ne oglašavaju se“.

Sušenja stabala nisu pošteđene ni državne šume kojima gazduje Šumsko gazdinstvo „Južni kučaj“ iz Despotovca, na području lokalnih samouprava Ćuprije, Jagodine i Paraćina.

Godišnje se osuši od 40 do 50 hektara stabala, crnog bora, smrče, duglazije, najviše na području Jagodine i Despotovca, rečeno je Tanjugu u ovom gazdinstvu koje gazduje sa preko 40.000 hektara šuma.

Sušenja ima više kod lišćara, nego kod četinara. Više se suše na površinama veštački pošumljenima, ali se suše i prirodna staništa, ističu u Odeljenju za gajenje i zaštitu šuma gazdinstva i dodaju da uzroke utvrđuju stručnjaci Instituta za šumarstvo Beograd.

Kao uzroke sušenja, koje je posebno izraženo poslednjih nekoliko godina, vlasnici šuma ovog okruga ističu da su u pitanju crvi potkornjaci, klimatske promene, NATO bombardovanje…

Ugroženo je veliko bogastvo ove države, ocenjuju oni, i ističu da je sušenje šuma uzelo maha u celoj Srbiji, „negde manje negde više“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.