U trendu

Susret srpskih i beloruskih firmi danas u Beogradu

BEOGRAD – U Beogradu će danas biti održan poslovni Forum „Srbija-Belorusija“, čiji je cilj unapređenje i razvoj privredne saradnje dve zemlje.

U organizaciji Privredne komore Srbije i u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu, u Palati Srbija biće potpisani komercijalni ugovori srpske i beloruske strane, dok će se na radnom delu Foruma održati bilateralni susreti srpskih i beloruskih firmi.

Prema vrednosti izvoza, Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

Srbija je, prema najnovijim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva je beloruskim privrednicima kako bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.
Robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između dve zemlje je ispod 20 miliona dolara, a može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogodnosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

U 2018. godini ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je 10,4 miliona američkih dolara, od čega je naš izvoz bio oko osam miliona dolara, dok je uvoz iz Belorusije iznosio 2,4 miliona americkih dolara.

Za 10 meseci ove godine u Belorusiju je izvezeno poljoprivrednih proizvoda u količini od 3,4 hiljade tona, ukupne vrednosti 5,2 miliona američkih dolara, najviše stočne hrane, konzervisani kukuruz šecerac, grašak.

Iz Belorusije je u istom periodu uvezeno poljoprivrednih proizvoda u količini od 12.000 tona, ukupne vrednosti 4,7 miliona američkih dolara i to najviše mladog krompira i crnog luka.

(Tanjug)

Napišite komentar