U trendu

Sutra Dan rudara, sindikati za veću bezbednost na radu

BEOGRAD – Uslovi rada rudara danas su modernizovani, ali nikada nisu adekvanti, jer rade pod zemljom, pa je zato bitno da se još više investira u bezbednost na radu i zdravlje rudara, rekao je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković za Tanjug, povodom 6. avgusta, Dana rudara.

Samostalni sindikat metalaca Srbije i ove godine, tradicionalno, obeležava Dan rudara svečanim skupom rudara na kojem će se najboljim rudarima za 2021. godinu, iz rudnika Trepča „Zvečan“, Rudnika bakra Ziđin – Bor i ogranka Majdanpek, kao i Rudnika Kotango, uručiti priznanja i pokloni.

Između ostalog, sindikat će sutra organizovati i konferenciju za novinare.

Marković podseća da prošle godine zbog pandemije nije bilo svečanosti za Dan rudara, dok će ove godine sećanje na štrajk u Senjskom rudniku, koji se dogodio 1903. godine, biti održano u Beogradu.

Kaže da će ove godine biti uručeno osam nagrada, za dve rudarke i šest rudara, koji su njihove kolege priglasile najboljima.

„U celoj Srbiji ima blizu 30.000 zaposlenih rudara, a kod nas je 6.500 radnika sindikalno organizovano u Samostalni sindikat metalaca Srbije, to su Ziđin, Kontango i rudnik Trepča sa Kosova“, naveo je Marković.

Govoreći o prošečnoj zaradi rudara, Marković dodaje da kada se saberu ta četiri rudnika ona iznosi 90.000 dinara, što je, ukazuje, iznad republičkog proseka.

Međutim, ističe da i ta plata nije adekvatna s obzirom na to da rudari rade u teškim uslovima.

„U toku pandemije rad u rudnicima bio je dosta otežan, jer su rudari radili sve vreme i morali da nose maske, koje su im dodatno otežavale uslove. Pandemija je dosta usporila razvoj rudarstva, jedina prednost je što su cene bakra, zlata i ostalih ruda skočile na svetskom tržištu, pa naš sindikat na osnovu toga traži povećanje zarade i ulaganje u bolje uslove i veće mere zaštite“, rekao je Marković.

Upitan da prokomentariše nove projekte u oblasti rudarstva, Marković kaže da što se tiče mogućeg otvaranja rudnika litijuma u okolini Loznice, nije merodavan da komentariše, ali da je primetio da građani tog kraja zbog tog projekta izražavaju nezadovoljstvo.

Ističe da se građani brinu da li će se voditi računa o zaštiti životne sredine.

„U svim gradovima gde su rudnici i topionice dolazi do velikog zagađenja, tako da je to nešto o čemu mi kao rudari, Srbija, Evropa i ceo svet u narednom periodu moramo da povedemo računa i da zagađenje svedemo na minimum, jer smo svedoci velikih klimatskih promena“, istakao je Marković.

Govoreći o privatizaciji rudnika, Marković navodi da to dovodi do modernizacije i olakšavanja posla rudarima, ali s druge strane, upozorava, da mašine sve više zamenjuju ljude, zbog čega se broj rudara smanjuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.