U trendu

Sutra počinju radovi na Tehničko-putničkoj stanici Zemun

BEOGRAD – Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Tehničko – putničke stanice Zemun počeće sutra, čime će posle 38 godina biti nastavljena gradnja važnog dela beogradskog železničkog čvora.

Radove će otvoriti potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

TPS Zemun će nastavkom gradnje postati savremeni centar za održavanje voznih sredstava za prevoz putnika.

Posle 38 godina od izgradnje sadašnjih kapaciteta i puštanja u rad, tim projektom će početi izgradnja funkcionalne celine u kojoj će se održavati svi vozovi za prevoz putnika koji saobraćaju po srpskim prugama, kao i van granica Srbije.

Vrednost predviđenih radova je 50,8 miliona evra, a rok za završetak radova je 11. novembar 2021. godine.

Modernizacijom tehničko-putničke stanice Zemun, u skladu sa evropskim standardima, stvoriće se uslovi za kvalitetnije održavanje postojećih i novih vozova.

TPS Zemun je namenjena održavanju putničkih vozova i njen manji deo izgrađen je još krajem sedamdesetih godina, pušten u upotrebu početkom osamdesetih godina i od tada nije ništa urađeno.

U Srbija vozu su ranije rekli Tanjugu da će stari objekat biti rekonstruisan, ali i izgrađen potpuno novi, moderan deo, na ukupno 35 hektara površine, na zemljištu između stanica Zemun i Zemun Polje, koji će doneti savremeno upravljanje i održavanje vozova, kao i velike uštede u vremenu i novcu.

Nakon realizovanog tendera, 4. juna je potpisan ugovor za izvođenje radova sa konzorcijumom firmi Energoprojekt niskogradnja – Energoprojekt oprema i Colas Rail S.A.S. iz Francuske, u vrednosti od 50,8 miliona evra.

Projekat se finansira iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj.

U TPS Zemun održavaće se putnička kola, lokomotive i elektromotorne garniture, osim dizel motornih vozova.

Tu će se pregledati garniture, rasformirati vozovi i po proceduri ići na održavanje i pranje, ali i formirati i polaziti odatle.

Takođe, tu će se nalaziti i smeštaj za osoblje, odnosno prostor za odmor mašinovođa i konduktera.

Pre početka izgradnje Beograda na vodi, na prostoru stare železničkce stanice, postojale su razbacane radionice za sve što će biti objedinjeno u TPS Zemun.

Zato se ranije gubilo dosta vremena na manevrisanje, rastavljanje i sastavljanje vozova.

U okviru kompleksa TPS Zemun biće formiran jedinstven linijski tehnološki proces koji objedinjava sve vidove održavanja elektromotornih garnitura, putničkih kola i lokomotiva, što će povećati raspoloživost vozova.

Tim projektom planirana je izgradnja: nove hale za održavanje EMG 413 (štadler kao i nove EMG), nove hale za održavanje putničkih kola, nove hale za spoljno pranje, nove zgrade prijema i otpreme vozova, nove automatske merne stanice za dijagnostiku voznih sredstava, nove kotlarnice sa kompresorskom stanicom, zatim 17 km novih koloseka i pumpne stanice sa nadstrešnicom.

Takođe, predviđena je gradnja objekta za privremeno skladištenje otpada i objekta za smeštaj voznog i vozopratnog osoblja.

Kada je reč o rekonstrukciji i sanaciji postojećeg objekta, planirano je da se uradi: gornji i donji stroj pruge, hale za održavanje EMG 412, hale potpodnog struga, skladišta peska i skladišta ulja i vode.

„Trenutno nemamo adekvatne depoe za održavnje putničkih kola i elektrolokomotiva, kao ni najnovijih eleketromotornih štadlerovih garnitura. Zbog projekta Beograd na vodi, veliki deo starih radionica je srušen, a deo opreme je premešten u halu za održavanje Plavog voza u Topčideru, a deo je prebačen u staru zgradu TPS Zemun“, rekao je ranije Tanjugu direktor Srbija voza Jugoslav Jović.

Novi deo TPS Zemun će se nalaziti po sisrini između dva koloseka, levog i desnog kraka pruge prema Novom Sadu, pošto je taj prostor do sada bio iskorišćen svega 10 do 15 odsto kapaciteta.

Jović je objasnio da čak ni sada neće biti potpuno završena TPS Zemun u odnosu na prvobitni projekat i da je zapravo reč o završetku njene prve faze.

„TPS Zemun će biti završena u odnosu na prvobitni projekat iz sedemdsetih godina 70 do 75 odsto, što je sasvim dovoljno za održavanje vozova i projektovane potrebe u narednih dvadesetak godina“, zaključio je Jović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.