U trendu

Sutra s Vučićem predstavnici dva udruženja proizvodjača mleka

Predstavnici Udruženja proizvodjača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije saopštiće sutra predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahteve medju kojima je glavni zaštita od prekomernog uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Predsednik udruženja proizvodjača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, rekao je danas za Betu da će Vučiću predložiti i da se trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, što bi smanjilo cene, a povećalo potrošnju, time i otkup viškova mleka na domaćem tržištu.

Vasić je rekao da će zatražiti i da se uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu, kao i da se sledeće godine akciza i porez na dodatu vrednost ne obračunavaju na dizel za poljoprivrednike što su, kako je rekao, primenile mnoge zemlje, a i Republika Srpska.

On je rekao da, ako država ima novca, trebalo bi da da podigne premiju za mleko i regres po kravi jer su proizvodjači u teškom položaju, a otkupna cena mleka na jugu Srbije je pala čak na 23 do 25 dinara po litru.

Za razliku od proizvodjača mleka koji traže isključivo povećanje subvencija, Vasić je rekao da se proizvodjači mleka iz ta dva udruženja zalažu za uvodjenje mera koje bi stabilizovale stanje na tržištu mleka.

Na sutrašnjim razgovorima će, kako je rekao, tražiti i da se u Ministarstvo poljoprivrede postave stručni ljudi.

Vasić je rekao da je razgovor s Vučićem zakazan pre odluke o protestu poljoprivrednika, pa da se zbog toga nisu priključili, ali u slučaju da se sutra ne postigne prihvatljiv dogovor, „drugog izlaza nemaju nego da se priključe ili sami organizuju protest protiv ove vlasti“.

Na njegovoj farmi krava, kako je rekao, dnevno se proizvede 2.000 litara mleka koje prodaje mlekari po 61 dinar po litru, a računajući troškove, u minusu je za četiri dinara jer da bi ih pokrio potrebno je da litar mleka prodaje bar po 65 dinara.

On je rekao da njegovo gazdinstvo mesečno samo struju plaća više od 100.000 dinara.

„Kada se ne bi uvozili mleko i proizvodi, mlekare bi se u Srbiji otimale za litar mleka jer za domaće potrebe nedostaje 50.000 krava“, rekao je Vasić.

Srbija je, po njegovim rečima, samo u aprilu uvezla mleka u prahu za 2,3 miliona evra, za 850.000 kilograma sira dato je 4,4 miliona evra, a uvezeno je čak i 250.000 litara surutke za 350.000 evra.

Vasić je rekao da je Srbija 2017. godine ostvarila suficit u izvozu mleka od 9,3 miliona evra, a da od tada ostvaruje deficit koji je prošle godine iznosio skoro 100 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.