U trendu

Sutra sporazum o podršci Bugarskoj oko plovnosti Dunava

BEOGRAD – Sporazum o saradnji na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava sutra će potpisati Srbija i Bugarska, najavljeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Namera je da se omogući puna iskorišćenost kapaciteta plovnog puta reke Dunav u cilju obezbeđivanja nesmetanog prevoza energenata i ostalih sirovina.

Sporazum će potpisati ministar Tomislav Momirović i ambasador Petro Dojkov, u ime Ministarstva transporta i komunikacija Bugarske.

Ranije danas Momirović je najavio da će Sporazumom naša mehanizacija biti stavljenja na raspolaganje Bugarskoj kako bi se uspostavila plovidba Dunavom u toj zemlji.

Zbog obustave plovidbe u Bugarskoj trenutno je Srbiji zarobljeno više od milion tona uglja i 400.000 tona žitarica, kao i ogromna količina sirovina za srpsku metalsku i hemijsku industriju.

Momirović je najavio da će radovi po Sporazumu na Dunavu u Bugarskoj trajati oko 60 dana kako bi se omogućila plovnost te reke.

Dodao je da je Dunav zajednički koridor i u ovom slučaju zajednički problem jer kada u Bugarskoj nije plovan mi u Srbiji nema pune operativnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar