U trendu

Sv. banka: Libanska elita „orkestrira“ ekonomsku krizu u zeml

VAŠINGTON – Svetska banka je prozvala vladajuću klasu Libana da „orkestrira“ jednu od najgorih svetskih nacionalnih ekonomskih depresija svojim eksploatatorskim odnosom prema resursima te zemlje.

Ova međunarodna finansijska institucija je saopštila danas da libanska elita i dalje zloupotrebljava svoj položaj uprkos tome što Liban trpi jedan od tri najveća finansijska kraha na svetu od 1850-ih, prenosi Rojters.

„Namernu ekonomsku depresiju u Libanu diriguje elita zemlje koja je zauzela državu dugo i izdržava se od ekonomskih renti“, navodi Svetska banka u saopštenju priloženom uz izveštaj o libanskoj ekonomiji.

Dalje se dodaje da to „ugrožava dugoročnu stabilnost zemlje i socijalni mir“, i podseća na ogorčene proteste građana poslednjih godina.

Podstaknuta teretom ogromnog duga i neodrživog načina finansiranja, kriza je srezala bruto domaći proizvod (BDP) Libana za 58,1 odsto od 2019. godine, na procenjenih 21,8 milijardi dolara u 2021, navodi Svetska banka.

Milioni građana u ovoj zemlji, u kojoj je socijalna nejednakost i ranije bila među najvećima u svetu, gurnuti su u siromaštvo, a prema procenama Svetske banke broj onih koji su pali ispod granice siromaštva porastao je za čak 28 procentnih poena do kraja 2021. godine, nakon povećanja od 13 procentnih poena u 2020.

Državni prihodi su pali za skoro polovinu prošle godine na 6,6 posto BDP-a, što je najniži odnos na globalnom nivou posle Somalije i Jemena, saopštila je banka sa sedištem u Vašingtionu.

U izveštaju se procenjuje da je realni BDP Libana pao za 10,5 odsto prošle godine, a da je bruto dug dostigao 183 odsto BDP-a. Veći udeo duga u BDP-u od libanskog imaju samo Japan, Sudan i Grčka, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.