U trendu

Sva ulaganja u izolaciju se isplate za tri godine

Potrošnja energije u Srbiji je četiri puta veća nego u zemljama Evropske unije. Od ukupne energije u zgradama, 61 odsto se potroši u stambenim objektima. Poboljšanje energetske efikasnosti je jedna od obaveza zemlje na putu ka EU. Međutim, finansiranje je veliki problem i za građane i za državu.

U energetski efikasnim kućama i stanovima život je i ugodniji i jeftiniji. To su potvrdila i domaćinstva u najnovijem istraživanju – sva ulaganja u izolaciju i stolariju se isplate, najčešće za tri godine. Ušteda energije donosi manje račune za struju i grejanje.

„Fokus na stambenim objektima je veoma značajan zato što potrošnja energije čini nekih 15 odsto, prema proceni Republičkog zavoda za statistku u budžetu svakog domaćinstva“, kaže prof. Mihajlo Babin sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

U okviru Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, evropski stručnjaci predočili su srpskoj Vladi mogućnosti finansiranja energetske efikasnosti. Pored direktnih donacija i subvencija, posebno savetuju da se iskoriste sredstva evropskih fondova, gde direktno mogu da konkurišu i lokalne samouprave, kao i finansiranje kroz javno-privatno partnerstvo s firmama koje proizvode energetski efikasne materijale, opremu i kućne aparate.

„Vi u ovome niste sami, vi ste deo energetske zajednice, možete mnogo toga da dobijete. Evropska iskustva pokazuju da ulaganja u energetsku efikasnost mogu da utiču na povećanje bruto domaćeg proizvoda i do jedan odsto godišnje“, ističe Den Stanjašek sa Evropskog instituta za energetske performanse u zgradarstvu.

Procenjuje se da za poboljšanje energetske efikasnosti u Srbiji treba nekoliko milijardi evra ulaganja kako bi dostigla minimalne standarde evropskih zemalja u toj oblasti.

„Građani to ne mogu sami da finansiraju. Nemačka vlada nastaviće da pomaže Srbiji i kroz konkretne donacije i u izboru najboljih finansijskih modela za finansiranje mera energetske efikasnosti“, ukazala je Renata Šindlberg iz GIZ-a.

U Evropskoj uniji, pored ekonomske koristi, naglašavaju i medicinski aspekt života u energetski efikasnim domaćinstvima. Čak i neki lekari, umesto medikamenata, preporučuju život u takvim domovima, prenose beogradski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar