U trendu

Švajcarska protiv zaplene zamrznutih ruskih sredstava

LUGANO – Planovi Ukrajine da zapleni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, za finansiranje oporavka zemlje, naišli su na čvrst otpor Švajcarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis odustao je od ovog plana, rekavši da je zaštita imovinskih prava osnova liberalne demokratije, navodi britanski list.

On je na konferenciji za novinare podvukao ozbiljnu zabrinutost nekih lidera da predlozi o konfiskaciji ruske imovine predstavljaju opasan presedan i da im je potrebno posebno pravno opravdanje.

„Pravo svojine je osnovno pravo, ljudsko pravo“, rekao je on u Luganu i dodao da se takva prava mogu kršiti, kao i tokom pandemije, ali samo dok postoji zakonska osnova.

Kasis je saopštio i da je legitimno zamrznuti imovinu kako bi se razjasnilo njeno vlasništvo ili da li postoji bilo kakva uzročna veza sa ratom, ili sa počinjenim zločinom, ali da se mora uzeti u obzir i princip proporcionalnosti prema međunarodnom pravu.

Švajcarska je jedna od mnogih zemalja sa strogim zakonima o poverljivosti bankarskih podataka koja nije oduševljena oduzimanjem privatne imovine u političke svrhe, navodi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar