U trendu

Švajcarska: UBS preuzima rivalsku Kredi Suis za tri milijarde evra

BERN – Najveća švajcarska banka UBS pristala je na kupovinu konkurentske švajcarske banke Kredi Suis za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama, kao i da preuzme do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, na osnovu plana švajcarske vlasti kako bi se izbeglo dodatno potresanje bankarskog tržišta.

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći (oko 101 milijarde evra) za likvidnost UBS i Kredi Suis koju će isplatiti Švajcarska centralna banka.

Švajcarska Vlada daje garanciju za gubitak od najviše 9,7 milijardi dolara (oko 9,07 milijardi evra) da bi omogućila UBS da preuzme Kredi Suis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici, preneo je Rojters.

Preuzimanjem Kredi Suisa od UBS-a obezbeđuje se finansijska stabilnost i štiti švajcarska ekonomija u ovoj izuzetnoj situaciji, saopštila je Švajcarska centralna banka.

Prema uslovima ugovora, akcionari Kredi Suisa dobiće jednu UBS akciju za svaku od 22,48 akcija Suisa, što je ekvivalentno sumi od 0,76 švajcarskih franaka po akciji, saopštio je UBS, preneo je Rojters.

Kredi Suis, druga po veličini švajcarska banka, suočava se sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu, preneo je Bi-Bi-Si.

Problemi u Kredi Suis, u kombinaciji sa propadanjem dve američke banke tokom poslednje dve sedmice, doveli su u sumnju stabilnost globalnog finansijskog sistema.

Kredi Suis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Kredi Suisa su oslabile za 24 odsto.

Švajcarske vlasti su ranije danas saopštile da razmatraju punu ili delimičnu nacionalizaciju Kredi Suisa, kao rezervnu opciju u slučaju da švajcarski bankarski gigant UBS ne uspe da preuzme ovu ugroženu banku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar