U trendu

Ć vajcarska: UBS preuzima rivalsku Kredi Suis za tri milijarde evra

BERN – Najveća ĆĄvajcarska banka UBS pristala je na kupovinu konkurentske ĆĄvajcarske banke Kredi Suis za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama, kao i da preuzme do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, na osnovu plana ĆĄvajcarske vlasti kako bi se izbeglo dodatno potresanje bankarskog trĆŸiĆĄta.

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći (oko 101 milijarde evra) za likvidnost UBS i Kredi Suis koju će isplatiti Ć vajcarska centralna banka.

Ć vajcarska Vlada daje garanciju za gubitak od najviĆĄe 9,7 milijardi dolara (oko 9,07 milijardi evra) da bi omogućila UBS da preuzme Kredi Suis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici, preneo je Rojters.

Preuzimanjem Kredi Suisa od UBS-a obezbeđuje se finansijska stabilnost i ơtiti ơvajcarska ekonomija u ovoj izuzetnoj situaciji, saopơtila je Ơvajcarska centralna banka.

Prema uslovima ugovora, akcionari Kredi Suisa dobiće jednu UBS akciju za svaku od 22,48 akcija Suisa, ơto je ekvivalentno sumi od 0,76 ơvajcarskih franaka po akciji, saopơtio je UBS, preneo je Rojters.

Kredi Suis, druga po veličini ĆĄvajcarska banka, suočava se sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, ĆĄto je izazvalo talas zabrinutosti na trĆŸiĆĄtu, preneo je Bi-Bi-Si.

Problemi u Kredi Suis, u kombinaciji sa propadanjem dve američke banke tokom poslednje dve sedmice, doveli su u sumnju stabilnost globalnog finansijskog sistema.

Kredi Suis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godiĆĄnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optuĆŸbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Ć vajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri trĆŸiĆĄta, a akcije Kredi Suisa su oslabile za 24 odsto.

Ć vajcarske vlasti su ranije danas saopĆĄtile da razmatraju punu ili delimičnu nacionalizaciju Kredi Suisa, kao rezervnu opciju u slučaju da ĆĄvajcarski bankarski gigant UBS ne uspe da preuzme ovu ugroĆŸenu banku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.