U trendu

Švajcarski parlament odbacio paket pomoći banci Kredi Suis

ŽENEVA – Švajcarski parlament danas je odbacio paket pomoći banci Kredi Suis u vidu finansijskih garancija u iznosu od 109 milijardi švajcarskih franaka, odnosno oko 120 milijardi dolara, u glasanju koje je bilo simbolično, pošto obaveze vlade usvojene putem vanrednih zakona, ne mogu biti ukinute.

Rojters navodi da iako je gornji dom parlamenta ranije danas retrospektivno odobrio mere, donji dom ih je odbacio po drugi put, nakon što je već glasao protiv njih juče.

Glasanje je održano u okviru trodnevne vanredne parlamentarne sednice koja je otvorena u utorak kako bi se ispitali dugotrajni problemi u banci Kredi Suis, koja je, kako se navodi, bila stub švajcarskih finansija, i plana da se ona spase od kolapsa koji je potencialno mogao snažno uticati na globalni finansijski sistem.

Prošlog meseca su švajcarske vlasti organizovale fuziju banaka Kredi Suis i UBS, nakon što su akcije Kredi Suis naglo pale, a klijenti povukli novac posle propasti dve velike američke banke, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost švajcarskih banaka i globalnog finansijskog sistema.

Odluka da se odbaci paket pomoći Kredi Suis bila je uglavnom simbolična jer je parlamentarna komisija već usvojila plan spasavanja, koji uglavnom uključuje garancije švajcarske centralne banke, a ne parlamenta, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.