U trendu

Ć vajcarski program finansirao projekte koje su predlagali gradjani Srbije

Ćuprija, Trstenik, UĆŸice i Vlasotince su prve četiri lokalne samouprave koje su zavrĆĄile sve infrastrukturne projekte koje su predloĆŸili njihovi gradjani i od Vlade Ć vajcarske dobili donaciju u ukupnom iznosu neĆĄto viĆĄem od četiri miliona dinara, saopĆĄteno je danas.

Te lokalne samouprave ukupno su zavrĆĄile 33 infrastrukturna projekta koja su u njihovoj nadleĆŸnosti, a koje su gradjani predlagali.

„Vlada Ć vajcarske je sve ove projekte podrĆŸala u iznosu od 30 do 40 procenata od ukupnog novca koje je izdvojila opĆĄtina. Na taj način ĆŸelimo da osnaĆŸimo lokalne samouprave da ĆĄto viĆĄe uključuju gradjane u to kako se troĆĄi novac iz investicionog dela budĆŸeta opĆĄtina. To je inače i njihova zakonska obaveza od polovine 2018. godine“, rekao je Branislav Milić koji učestvuje u ĆĄvajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ koji sprovodi ovaj projekat.

Izgradnja dečjih igraliĆĄta je bila ĆŸelja gradjana u svim opĆĄtinama, kao i sportskih terena i uredjenje parkova i ĆĄetaliĆĄta.

„Do kraja aprila svoje infrastrukturne projekte trebalo bi da zavrĆĄe i opĆĄtine Mali Zvornik, Topola, Ljubovija i Bojnik, i one će takodje dobiti donaciju Vlade Ć vajcarske u iznosu neĆĄto većem od četiri miliona dinara“, rekao je Milić.

U drugoj polovini 2021. godine počinje nova faza programa „Reforma poreza na imovinu“ i tada će i ostale lokalne samouprave u Srbiji imati priliku da se prijave za bespovratnu pomoć koju je obezbedila Vlada Ć vajcarske za projekte koje predloĆŸe njihovi gradjani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.