U trendu

Švajcarski Štadler dogovorio saradnju sa Mind parkom

KRAGUJEVAC – Švajcarska kompanija “Štadler”, lider u proizvodnji šinskih vozila i kompanija “AMM Manufacturing” koja posluje u okviru Mind parka u Kragujevcu, danas su na sastanku u Kragujevcu dogovorili buduću saradnju. Prvom u nizu sastanaka prisustvovali predstavnici Mind grupe, gradonačelnik Kragujevca, kao i vlasnik kompanije “Štadler”, Peter Špuler i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, u svojstvu savetnika švajcarske kompanije.

Kako je rečeno, dogovoreni su prvi koraci, poput formiranja timova koji će raditi na razradi dalje saradnje između Štadlera i Mind parka.

“Sa tri kompanije sarađujemo u Srbiji. Do sada je ugovoreno preko 30 vozova i dabl-deker vozova, a sada još 18 vozova. Danas smo se sastali u Kragujevcu sa potencijalnim partnerima i nosimo jake utiske sa današnjeg sastanka u vezi sa mogućnostima koje pruža Mind park za buduću saradnju“, rekao je vlasnik Štadlera.

Kaže da postoji mogućnost za proizvodnju komponenti, ali i za kompletne vozove, te da mu se veoma dopada preduzetnički duh kompanije i porodice Milanović, kao i njihov internacionalni ugled u proizvodnji delova za šinska vozila.

„Radujem se prilici da se ovde proizvode delovi za šinska vozila naše kompanije. Za sada je dogovoren tim koji će raditi na daljem razvoju naše saradnje“, rekao je vlasnik Štadlera.

On je još jednom zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i upravi Železnica Srbije na dosadašnjoj saradnji, istakavši da se nada nastavku saradnje u Srbiji.

Nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder rekao je da mu veoma prija boravak u Srbiji I Šumadiji i da oseća veliko poštovanje prema onome što je ovde napravljeno.

“Na jednoj običnoj livadi napravljen je veliki industrijski kompleks koji je važan ne samo za Srbiju već i šire i veoma je cenjeno u inostranstvu. I tako nešto voleli bismo da mi u Nemačkoj napravimo s vremena na vreme. Baš se radujem što sam u Srbiji i što se ovde oseća moć”, poručio je Šreder.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je Kragujevac spreman za nove investicije, a da je dovođenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta prioritet.

„Ovo je izuzetna prilika da se gosti iz švajcarske upoznaju sa potencijalima i kapacitetima u cilju ostvarenja potencijalne poslovne saradnje. Imajući u vidu da je Štadler zainteresovan za investicione aktivnosti u Kragujevcu i Šumadiji, uveren sam da će odavde poneti pozitivne impresije“, naveo je Dašić.

Vizija Mind parka je izgradnja modernog industrijskog kompleksa u Šumadiji koji je orijentisan na prvom mestu ka industriji šinskih vozila ali i razvoju novih tehnologija, poručio je izvršni direktor Mind grupe Darko Đorić.

“Naša kompanija AMM Manufacturing već isporučuje delove karoserije za vodeće svetske proizvođače u industriji šinskih vozila i ovo je samo pokazatelj da smo mi na dobrom putu, započinjemo saradnju i sa Štadlerom. U kom će obimu to biti rano je reći, ovo je tek bio prvi sastanak i upoznavanje sa vlasnikom i sa vizijom i strategijom obe kompanije, ali sam siguran da ćemo naći zajednički jezik i da ćemo u budućnosti dobro sarađivati“, rekao je Đorić.

Činjenica da posle Simensa, Autolifta i Škode u MIND Park dolazi ovako ozbiljna privredna delegacija iz Švajcarske, potvrda je da Kragujevac kao investiciona destinacija postaje sve popularniji i da se ozbiljno pozicionira kao grad šinske industrije. U Mind parku do sada je izgrađeno 60.000 metara kvadratnih poslovnog i proizvodnog prostora. Trenutno je u Mind parku zaposleno oko 2.000 radnika a očekuje se da će zbog dolaska novih projekata i investitora, do kraja godine u ovom industrijskom kompleksu raditi 2.500 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar