U trendu

Svaka ušteda energije važna u borbi protiv klimatskih promena

BEOGRAD – Svaka ušteda energije i svaki kilovat proizveden iz obnovljivih izvora je značajan u borbi protiv klimatskih promena, poručuju domaći stručnjaci na Svetski dan energetske efikasnosti.

Poslednjih godina u Srbiji je u porastu svest javnosti za promociju i korišćenje čistijih i energetski efikasnijih tehnologija, kao i obnovljivih izvora energije (OIE), što svakako ide u prilog aktivnijoj adaptaciji na klimatske promene, saopštio je Centar za promociju nauke.

Diplomirani inženjer geologije i stučnjak za zaštitu životne sredine Nataša Đokić kaže da aktiviranje mnogo malih ušteda i malih proizvođača, kroz podsticajne mere, pre svega finansijske prirode, može dati značajne rezultate. Smatra da bi krediti sa znatno povoljnijim kamatama, ukoliko se sredstva namenski utroše za izolaciju zgrada, unapređenje energetske efikasnosti ili upotrebu energije iz OIE dali rezultate u očuvanju životne sredine.

Navela je da Beograd ima mnogo potencijala u geotermalnim resursima i da je u tome razvojna šansa budući da topla voda iz tih izvora može da se upotrebi i za gajenja povrća u toplim lejama, za spa centre za rekreaciju, kao i za grejanje.

Izvršni direktor Serbia, Green Building Council, član WorldGB, Dragana Korica kaže da 300.000 domaćinstava u Srbiji nema termoizolaciju i time troši četiri do pet puta više energije nego što troši prosečno domaćinstvo u EU.

Ona je navela da je novim zakonom o obnovljivim izvorima energije najavljeno formiranje Uprave za energetsku efikasnost, koja će za početak imati fond od 15 miliona evra i da će prvi put individualni potrošaci imati podsticaje i od države.

Korica kaže da će rad na novom Energetskom pravilniku koji će se, za razliku od starog, baviti ne samo pitanjem grejanja, već i hlađenjem, osvetljenjem i toplom vodom, takođe doprineti unapređenju energetske efikasnosti na nivou države.

Redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Jovović kaže da potencijalno budućnost obnovljivih izvora energije u Srbiji nije loša.

Navodi da postoje podsticajne mere koje koristi jedan deo proizvođača električne energije.

„Sada će započeti novi program takvih mera, odnosno postojeće fid-in tarife biće zamenjene drugim mehanizmom za koji se smatra da je efikasniji i dovodi do povećanja prodora obnovljivih izvora energije u energetski sistem“, smatra Jovović.

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava širom planete kao sećanje na prvi sastanak na kome su svetski stručnjaci razgovarali o energetskoj efikasnosti, 5. marta 1998. godine, u Velsu, u Austriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar