U trendu

Sve krenulo nizbrdo – cene akcija, nafte, dolara

NJUJORK – Američke akcije su pale na otvaranju današnjeg trgovanja pod pritiskom rasta broja zaraženih omikron sojem kovida i mogućeg debakla zakona o investicionoj potrošnji u SAD vrednom 1,75 biliona dolara, a cene nafte su se sunovratile za više od 5,0 procenata.

Američki berzanski indeksi su se povukli za preko 1,0 posto, jer se broj kovid pozitivnih povećava, zbog čega Britanija i druge evropske zemlje razmatraju nove mere ograničenja kako bi zaustavile širenje virusa, prenosi Rojters.

Industrijski indeks Dau DŽons je pao za 1,85 odsto na 34.711,73 poena, S&P 500 je u minusu za 78,78 poena, ili 1,70 procenata na 4.541,86 bodova, a tehnološki Nasdak Kompozit je potonuo za 1,58 posto na 14.929,96 poena.

Evropske berze su takođe zaključile dan u padu, pri čemu je panervropski indeks EuroStoks 600 oslabio za 1,4 procenta, londonski FTSE za 0,99 posto, nemački DAKS za 1,88, a francuski KAK 40 za 0,82 odsto.

Indeks MSCI, koji meri vrednost akcija širom sveta, izgubio 1,76 posto vrednosti.

„Tokom prošle nedelje i vikenda desio se trostrostruki udar na ekonomiju SAD – omikron, FED i skidanje fiskalne inicijative sa dnevnog reda. Zadat je udarac tržištu kapitala. Mislim da investitori procenjuju načine za ekonomsko resetovanje“, kaže DŽek Ablin, glavni investicioni direktor u kompaniji Kreset Kepital Menadžment.

Predlog zakona predsednika SAD-a DŽoa Bajdena o ulaganju u infrastrukturu doveden je u pitanje, pošto je senator DŽo Mančin, umereni demokrata, izjavio u nedelju da neće podržati taj fiskalni paket. Goldman Saks je nakon izjave Mančina smanjio prognozu realnog rasta BDP-a Sjedinjenih Država za prvi kvartal 2022. godine sa 3,0 posto na 2,0 procenta međugodišnje.

Pored toga, američke Federalne rezerve su prošle sedmice odlučile da brže okončaju program podsticaja iz ere pandemije, pri čemu su najavile i povećanje kamatnih stopa za najmanje tri četvrtine procentnih poena do kraja 2022.

Investitori takođe strahuju da će nove mere ograničenja uticati na potražnju za gorivom, zbog čega su cene nafte snažo potonule danas.

Američka nafta WTI je pala za 6,35 posto na 66,36 dolara po barelu, a severnomorska nafta Brent se spustila na 69,59 dolara za barel, što je pad od 5,35 procenata na dnevnom nivou.

Na valutnim tržištima, dolar se danas nalazi pod pritiskom jer su prinosi na američke državne dužničke hartije opali.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, oslabio je za 0,2 odsto na 96,388 poena.

Prinos na trogodišnje blagajničke zapise SAD-a skliznuo je za 3,5 bazna poena na jutrošnjem trgovanju, na 0,891 posto, izveštava Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar