U trendu

Sve lakše do kredita – u čemu je štos?

Uslova koje oni treba da ispune je sve manje, a krediti su dostupni gotovo svima. Bez obzira na godine, pa čak i poslovni status. Zbog čega nas banke čekaju širom otvorenih ruku?

Banke se takmiče u kreativnosti prizivanja klijenata za kredite. Razloga za to je nekoliko. Kreditno sposobnih je sve manje, a nove banke na tržištu pomeraju granice i omogućavaju liberalniju pristup kreditima. To donosi, neke novine, prenose mediji u Srbiji.

„Građanima koji su penzioneri, pomeraju se te granice, starosne granice do kada kredit može da se otplati. Snižavaju se kamatne stope, ne traži se tekući račun. Bitno je da se kredit plasira“, kaže Dejan Gavrilović iz Efektive.

Povoljniji i lakši uslovi za dobijanje kredita, iza sebe kriju, kako to već i biva, veće garancije koje banke zahtevaju. Tako se npr, penzionerima koji dobiju kredit na duži rok, zahteva životno osiguranje. Postavlje se pitanje, zbog čega banke sve agresivnije mame građane, da podižu kredite?

„To je zbog toga sto je danas manje projekata u privredi, zato sto je tesko obezbediti nerizične kreditne plasmane i zato sto je za banku najskuplje kada novac drži u trezoru, kada nije aktivan i kada ga ne plasira“, kaže Hasan Hanić, beogradska bankarska akademija 228

Koliko god da vam reklama ili slogan određene banke ulivaju poverenje, pre nego što kroz kredit potražite put ka finansijskoj stabilnosti, najbolji savet je da oprezno pročitate uslove pod kojima to činite. Pročitajte i onaj deo, sa najsitnijim slovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.