U trendu

Sve više firmi prelazi na onlajn poslovanje

BEOGRAD – Pouzdana infrastruktura, logistička podrška, bolja snabdevenost, promocija i bezbednost nephodni su za razvoj poslovnog okruženja koje će unaprediti e-tržište u Srbiji, rečeno je danas na konferenciji u Privrednoj komori Srbije o digitalnom tržištu i e-fiskalizaciji.

Takođe, zaključeno je da sve više kompanija prebacuje svoje poslovanje onlajn, stvarajući time rastuću konkurenciju i potrebu za transformacijom postojećih modela ka bržim, pouzdanijim i uvek dostupnim digitalnim uslugama.

Kako bi se predstavile inovacije i nove regulative „digitalnog ekosistema“ koji su dostupni akterima e-komerca u zemlji, kao i e-fiskalizacija, PKS je u saradnji sa e-Komerc Asocijacijom Srbije i novim članom Asocijacije „Mainstream“ organizovala konferenciju „Let’s Talk e-Comm“.

Tom prilikom sekretar za trgovinu PKS-a Žarko Malinović izrazio je zadovoljstvo što elektronska trgovina u Srbiji napreduje i beleži sve veći broj potrošača.

Istakao je da je ekspanziji ovakvog načina trgovine umnogome doprinela pandemija, kada su trgovci i potrošači bili prinuđeni da koriste onlajn kanale.

„Srbiji je potreban ekosistem koji će unaprediti e-komerc infrastrukturu-logistička podrška, bolje snabdevanje, bezbednost…“, kazao je Malinović.

On je istakao da se PKS posebno zalaže kako bi se na digitalnom tržištu ispoštovali standardi za zaštitu trgovaca, potrošača i intelektualne svojine.

Takođe, naglasio je da se napori ulažu i kako bi se sistem bezbednosti e-komerca podigao na najviši nivo.

Objasnio je da na tržištu postoje akteri koji su legalno u e-komercu, kao i oni koji su u sivoj ili crnoj zoni.

„Jedan od ciljeva nam je suzbijanje nelojalne konkurencije, koja putem društvenih mreža želi da se probije na tržište“, kazao je Malinović.

Naglasio je da je e-komerc put kojim se domaći trgovci i proizođači probijaju na svetsko tržište, ali i dodao da zbog toga posebno treba raditi na zaštiti intelektualne svojine i bezbednosnim sistemima.

Direktor prodaje Mejnstrima Dejan German kazao je da je njegova kompanija fokusirana na upravljanje i unapređenje kompjuterske infrastrukture – hosting.

„Hosting je temelj bezbednog i održivog e-komerca“, kazao je German.

On je objasnio šta je dinamičan hosting neophodan za brzu i efikasnu industriju i objasnio šta donosi managed hosting.

Na konferenciji je bilo reči i o alatima koji povezuju sve aspekte onlajn poslovanja, kao i o tome kako se zaštititi od prevarnog ponašanja u onlajn poslovanju.

Poseban panel konferencije bio je posvećen e-fiskalizaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar