U trendu

Sve više internet plaćanja i prodaje na rate Dina karticom

BEOGRAD – Domaća Dina kartica prihvata se trenutno u 1.200 internet prodavnica u Srbiji i svakog meseca broj korisnika koji plaćaju tom karticom na internetu stalno raste, objavila je Narodna banka Srbije.

U internet prodavnicama gde je omogućeno plaćanje Dina karticom mogu se nabaviti knjige, tehnička roba, avionske i autobuske karte, ulaznice za različite događaje, igračke, odeća, obuća, kao i razne usluge poput hotelskih usluga, usluga turističkih agencija, specijalnih bolnica – banja, cvećara…

Može se obaviti i svakodnevna kupovina kod najvećih trgovinskih maloprodajnih lanaca u zemlji.

Takođe, preko interneta domaćom karticom mogu se platiti komunalne usluge – Infostan, usluge mobilnih i kablovskih operatera, kao i naknade za usluge državnih agencija i institucija, poput Agencije za privredne registre – portal eUprava i lokalne poreske administracije.

NBS podseća na to da je u oktobru 2020. godine na benzinskim stanicama NIS Petrol i Gazprom omogućena usluga podizanja gotovine uz kupovinu. Svi korisnici Dina kartica mogu bez naknade da podignu do 5.000 dinara.

U prethodnom periodu, obavljeno je više od 30.000 podizanja gotovine Dina karticom uz kupovinu na benzinskim stanicama.

Najveći broj transakcija je izvršen na prodajnim mestima u područjima gde je mreža bankomata manje razvijena, što govori o posebnoj važnosti ove usluge za manje razvijena područja, što je i bio jedan od razloga zbog kojih je NBS omogućila ovaj servis.

Na više od 5.000 prodajnih mesta širom Srbije, korisnici debitnih Dina kartica Banke Poštanska štedionica, mogu plaćati na odloženo do šest mesečnih rata bez naknada i kamate, a među njima su Maksi, Tempo, Merkator S, Roda, Idea, kao i veliki broj prodavnica nameštaja, sportske opreme, odeće, obuće…

Plaćanje na rate debitnom Dina karticom prava je zamena za ček, odnosno ima sve prednosti plaćanja koje imaju i čekovi, ali je znatno brže i jednostavnije, a broj rata korisnik određuje sam prilikom kupovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.